Front National van Le Pen leent 9 miljoen euro bij Russische bank

25/11/14 om 07:35 - Bijgewerkt om 07:35

De Franse partij van Marine Le Pen, Front National, heeft 9 miljoen euro geleend bij een Russische bank. Hoewel Le Pen een bewonderaar is van de Russische president Vladimir Poetin, speelden er volgens de partij geen ideologische aspecten mee. 'Omdat FN geen lening kon krijgen bij Franse banken, wendde de partij zich tot Czech Russian Bank.'

Front National van Le Pen leent 9 miljoen euro bij Russische bank

Marine Le Pen, Front National © Reuters

In tegenstelling tot de meeste Europese politici, bewondert de Franse partijleidster van Front National (FN), Marine Le Pen, de Russische president Vladimir Poetin. In het verleden liet ze reeds ontvallen dat ze vindt dat het Westen 'ten onrechte een Koude Oorlog voert tegen Rusland'. Volgens Le Pen moet Rusland beschouwd worden als een Europees land, met gemeenschappelijke waarden. Omgekeerd is het FN een interessantere bondgenoot voor Rusland, aangezien het sinds de Europese verkiezingen van mei 2014 de grootse partij van Frankrijk is.

Toen de Franse website Mediarte het nieuws - dat FN een lening van 9 miljoen euro is aangegaan bij een Russische bank- bekendmaakte, deed dat dus niet meteen de wenkbrauwen fronsen. Toch benadrukt voorzitster Marine Le Pen dat de lening geen vriendendienst is en dat er geen ideologische aspecten meespelen.

Banden met Kremlin

'We hadden liever geld geleend bij een Franse of Europese bank', zegt FN-lid Wallerand de Saint-Just. 'Dat levert minder reis- en taalproblemen op.' Maar Franse banken weigerden de extreemrechtse partij een lening te geven. 'Dit heeft niets te maken met onze partij op zich. Banken staan na het schandaal van de campagnefinanciering van Nicolas Sarkozy weigerachtig tegenover alle partijen', aldus de Saint-Just. De UMP was namelijk bijna failliet gegaan, doordat de partij het wettelijke plafond voor campagne-uitgaven had overschreden.

De Russische bank Czech Russian Bank die het geld ter beschikking stelde, is in handen van Roman Yakubovich Popov, een vroegere Russische staatsbankier met goede banden met het Kremlin. (AVE)

Onze partners