Franse eerste minister biedt ontslag regering aan

25/08/14 om 09:57 - Bijgewerkt om 14:15

De Franse eerste minister Manuel Valls heeft het ontslag van zijn regering aangekondigd bij president François Hollande. De val van de regering is een gevolg van een dispuut tussen Valls en minister van Financiën Arnaud Montebourg over het te volgen beleid.

Franse eerste minister biedt ontslag regering aan

Francois Hollande en Manuel Valls © Reuters

De Franse eerste minister Manuel Valls heeft het ontslag van zijn regering aangekondigd tijdens een onderhoud met de Franse president François Hollande. Dat werd door het Elysée bekendgemaakt. De val van de regering is een gevolg van het dispuut tussen Valls en minister van Financiën Arnaud Montebourg over het te volgen beleid. Montebourg uitte het voorbije weekend zeer forse kritiek op dat beleid dat volgens hem te rechts is en geënt op de koers van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Hollande heeft aan Valls gevraagd om een nieuwe regering te vormen, die dinsdag zal worden voorgesteld.

"De president heeft hem (Valls) gevraagd om een ploeg te vormen die coherent is met de lijnen die de president uitgezet heeft voor het land", luidde de mededeling van het Elysée. Montebourg en Valls waren het niet meteen eens over hoe de regering de groei in Frankrijk zou moeten stimuleren.

Economisch beleid

In de zaterdageditie van Le Monde verscheen een interview waarin Montebourg met beide voeten vooruit het regeringsbeleid onderuit haalde. Frankrijk moet "de stem verheffen" tegen Duitsland, aldus Montebourg. De Duitse visie van een besparingsbeleid bepaalt Europa, hekelde hij.

"Frankrijk voelt zich niet geroepen om zich te scharen achter de ideologische axioma's van het Duitse rechts." Zelfs wie in Frankrijk links stemt, stemt in feite op het programma van de Duitse rechterzijde, haalde Montebourg uit.

De minister van Financiën werd zondag al stevig tot de orde geroepen door de premier en zijn entourage. Met de zware kritiek op het economische beleid en op een Europese partner heeft Montebourg een "gele lijn overschreden", luidde het in de kringen van de regeringsleider. De dissidente politicus herhaalde overigens maandag zijn kritiek, maar zei dat hij de solidariteit in de regeringsploeg niet wilde doorbreken.

Valls: 'De linkse Sarkozy'

Valls, toen minister van Binnenlandse Zaken, volgde in maart Jean-Marc Ayrault op aan het hoofd van de regering, nadat de PS een zware nederlaag incasseerde met de gemeenteraadsverkiezingen. Rechts (UMP) en extreem rechts (Front National) gingen toen met de zege aan de haal. De populariteit van president Hollande en zijn linkse regering zit al heel lang op een bodempeil. Met de benoeming van Valls wilde Hollande het tij keren. Valls wordt gerekend tot de rechtervleugel van de Parti Socialiste: zo luidt een van zijn bijnamen de "linkse Sarkozy".

De Duitse regering wenste niet te reageren op het ontslag van de Franse regering. Een interne Franse aangelegenheid, klonk het. (Belga/AVE)

Onze partners