Frankrijk verbiedt missverkiezingen voor kinderen

18/09/13 om 17:00 - Bijgewerkt om 17:00

De Franse Senaat stemt in met een verbod op schoonheidswedstrijden voor kinderen jonger dan 16 jaar.

Frankrijk verbiedt missverkiezingen voor kinderen

Missverkiezingen voor kinderen © Reuters

De Franse Senaat heeft gestemd voor een verbod op schoonheidswedstrijden voor kinderen onder de 16 jaar. Het is een poging om te voorkomen dat kinderen, en vooral meisjes, te vroeg worden geseksualiseerd, schrijft de krant Le Monde.

197 personen stemden voor een verbod, 146 tegen. De nieuwe wet kan ieder kind, in de praktijk de ouders, die aan dergelijke wedstrijd deelneemt, veroordelen tot een gevangenisstraf van maximaal twee jaar en een boete van 30.000 euro. Het amendement, dat deel uitmaakt van een wet over vrouwenrechten, moet kinderen beschermen en voorkomen dat ze te vroeg in een verleidingsrol worden gedwongen die hun ontwikkeling schaadt.

De Assemblée Nationale moet nog wel over het amendement stemmen.

Hoge hakken en make-up

"Laat ons vermijden dat onze kinderen al vanaf een zeer jonge leeftijd geloven dat ze enkel gewaardeerd worden om hun uiterlijk", sprak de voormalige minister van Sport, Chantal Jouanno. Ze schreef een rapport over de seksualisering van jonge meisjes en is een hevige tegenstander van schoonheidswedstrijden voor kinderen.

Het debat rond missverkiezingen laaide al enkele malen hoog op in Frankrijk. Vooral de bergen make-up en de hakken die de meisjes dragen, veroorzaakten ophef.

Het is onduidelijk of het amendement ook geldt voor babywedstrijden en online fotowedstrijden. (AVE)

Onze partners