Frankrijk levert oorlogsbodem aan Rusland

22/07/14 om 19:08 - Bijgewerkt om 19:09

Frankrijk zal - ondanks de escalatie in de Oekraïnecrisis - een wapencontract met Rusland nakomen. Het eerste helikopterschip wordt in oktober aan Rusland geleverd.

Frankrijk levert oorlogsbodem aan Rusland

© Reuters

De recente escalatie in het conflict in Oekraïne zal een wapencontract van miljarden euro's tussen Frankrijk en Rusland niet in de weg staan. In oktober wordt een oorlogsbodem aan Rusland geleverd. De eerste van twee bestelde helikopterschepen van de Mistral-klasse is zo goed als klaar, zo zei president François Hollande tijdens een diner met journalisten in het Elysée.

Het contract werd in 2011 afgesloten en geen van de huidige sancties tegen Rusland verhinderen de naleving ervan, aldus de staatsleider in de Franse media. Een van de redenen om de contractuele verplichtingen ondanks de crisis na te leven, is een financiële overweging. Bij contractbreuk moet namelijk 1,1 miljard euro worden terugbetaald.

De overdracht van het tweede helikopterschip - voor 2015 gepland - wil Hollande wel afhankelijk maken van de toekomstige houding van Rusland. Het staatshoofd ziet de recente ontwikkelingen echter als positief. Zijn Russische collega Vladimir Poetin heeft de afgelopen tijd vooral 'politieke voorstellen' gemaakt, merkte hij op.

Andere westerse landen maakten nog voor het contract werd ondertekend al 'serieuze bedenkingen' over de wapendeal. De Britse premier David Cameron zei dat het voor zijn land 'ondenkbaar' zou zijn om zo'n contract na te komen. Groot-Brittannië heeft recent dan weer veel oorlogstuig uitgevoerd naar de Golfstaten. (Belga/WB)

Onze partners