Frankrijk: antisemitisme in opmars

12/09/14 om 04:52 - Bijgewerkt om 04:52

Het antisemitisme in Frankrijk neemt spectaculair toe. In de eerste zeven maanden van het jaar werden 91 procent meer gevallen aangegeven dan een jaar eerder.

Frankrijk: antisemitisme in opmars

Een fan van komiek Dieudonné, na afgelasting van diens optreden in Tours © Reuters

De cijfers werden bekendgemaakt op de Facebookpagina van de Raad van Vertegenwoordigers van Joodse Verenigingen in Frankrijk (CRIF). De CRIF klaagt het "massafenomeen" aan en spreek van een "diepe malaise".

In de eerste zeven maanden van 2014 werden in Frankrijk 527 antisemitische daden of bedreigingen aangegeven, tegenover 276 in dezelfde periode van 2013.

Bij de daden, zoals geweldpleging, aanslagen, brandstichting, vandalisme, is de toename nog sterker. Daar ging het aantal aangiftes met 126 procent de hoogte in.

Inzake bedreigingen werd een vermeerdering met 79 procent geregistreerd.

Maar nog meer verontrustend, aldus de CRIF, zijn de nieuwe vormen van geweld: aanvallen in georganiseerde groep tegen onder meer synagogen, en andere gemeenschappelijke plaatsen., van joodse winkels.

Uitwijking

In Frankrijk wonen 500.000 tot 600.000 joden. Dat is de grootste joodse gemeenschap in Europa en de derde in de wereld, na Israël en de VS.

Het antisemitisme leidt tot grotere uitwijking. Dit jaar wordt verwacht dat 5.500 joden zullen vertrekken naar Israël, waardoor Fransen voor het eerst de grootste groep migranten richting Israël zullen vormen.

Het groeiend antisemitisme wordt onder meer in verband gebracht met de Israëlische acties in Gaza - nogal wat incidenten gebeurden in juli in de marge van pro-Gaza-betogingen. Maar volgens de CRIF was er ook in januari een piek in antisemitische actie. Toen speelde een controverse rond de als antisemitisch bestempelde komiek Dieudonné, die het land op stelten zette met onder meer zijn quenelle, een omgekeerde Hitlergroet, en wiens optredens op ettelijke plaatsen verboden werden. Nog in januari droegen manifestanten in massale antiregeringsbetogingen anti-joodse slogans mee.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners