Fictief Spaans reisbureau biedt abortusreizen aan als protest tegen de nieuwe abortuswet

07/05/14 om 13:59 - Bijgewerkt om 14:24

In Spanje blijft de kritiek op de hervorming van de abortuswet aanhouden. Om de invoering van de nieuwe wet tegen te gaan, richtte de Spaanse vrouwenrechtenorganisatie CELEM Abortion Travel op, een fictief reisbureau om abortus in het buitenland te laten plegen.

Fictief Spaans reisbureau biedt abortusreizen aan als protest tegen de nieuwe abortuswet

In maart vond in Barcelona eveneens een protestactie plaats tegen de nieuwe abortuswet © Reuters

De Spaanse regering keurde in december 2013 een wetsvoorstel goed dat abortus grotendeels verbiedt. Enkel wanneer de vrouw in psychologisch of fysiek gevaar verkeert of wanneer de zwangerschap het gevolg is van aanranding, mag een abortus worden toegepast. Volgens verschillende Spaanse media zou de wet na de Europese verkiezingen van 25 mei in werking treden. Als reactie op die beslissing richtte de Spaanse vrouwenrechtenorganisatie CELEM een fictief reisbureau op waar u een all-in luxereis kan boeken om abortus te laten plegen in het buiteland.

'Wees vrij in Londen, vanaf 2.614 euro', 'Beslis in Parijs, vanaf 1.942 euro', het zijn enkele van de reisdeals die u online door het reisagentschap Abortiontravel.org worden aangeboden. De prijzen, klinieken en bestemmingen kloppen allemaal, enkel het reisbureau zelf is nep. Met de slogan 'Het reisbureau dat nooit zou mogen bestaan', probeert CELEM, de Spaanse afdeling van de NGO European Women's Lobby, aan te tonen dat de goedkeuring van de nieuwe abortuswet in Spanje een slechte zaak is, meldt The Guardian.

"Ongeveer 40 jaar geleden, onder leiding van Franco, moesten vrouwen naar een ander land vluchten voor een abortus", zegt María Fernández, woordvoerder van CELEM, in de Britse krant. "We wilden een reconstructie maken van wat er zou kunnen gebeuren als die situatie zich in de toekomst opnieuw voordoet. Als deze wet wordt goedgekeurd dan worden zulke reisagentschappen realiteit."

Petitie van 40.000 stemmen

Het fictieve reisbureau werd al in april gelanceerd via een pop-up winkel in de Spaanse hoofdstad Madrid en gaat gepaard met een online petitie op hun website. Tot nu toe telt de petitie tegen de hervorming van de abortuswet al meer dan 40.000 stemmen en op 25 mei stapt de vrouwenrechtenorganisatie ermee naar het Spaans parlement, wanneer er over de wet wordt gestemd. Uit recente peilingen blijkt dat 80 procent van de Spaanse bevolking tegen de goedkeuring van de nieuwe abortuswet is, aldus The Guardian.

Maar ondanks het grote ongenoegen van de Spaanse burgers lijkt het parlement de wet toch door te voeren, concludeert de krant. De regeringspartij Partido Popular, onder leiding van de Spaanse premier Mariano Rajoy, heeft een sterke meerderheid binnen het parlement en dus belet niets hen nog de wet van kracht te maken. Het wetsvoorstel werd al goedgekeurd door de Spaanse regering en zou dus na de Europese verkiezingen van 25 mei in werking treden. Met de petitie hoopt de vrouwenrechtenorganisatie het tij te doen keren.

'Democratische achteruitgang'

"De wet zou een democratische achteruitgang betekenen, dat is wat we de mensen proberen duidelijk te maken", verklaart Christina Rodriguez, leidinggevende van de campagne. "Het is trouwens goed mogelijk dat zulke reisbureaus al bestaan want er zijn wel degelijk vrouwen die naar een ander land moeten reizen om abortus te laten plegen. Er zijn genoeg landen die de keuzerechten van de vrouw nog steeds niet respecteren."

Volgens cijfermateriaal van het Amerikaanse Center for ReproductiveRights woont 26 procent van de wereldbevolking in een land waar abortus verboden is. Als de nieuwe Spaanse abortuswet effectief in werking treedt, zou het een van de meest restrictieve abortuswetten in Europa zijn. (KVW)

Lees meer over:

Onze partners