Extreemrechtse fractie van Marine Le Pen lokt protest uit bij jongeren

Matteo Salvini (Lega Nord), Harald Vilimsky (FPÖ), Marine Le Pen (FN), Geert Wilders (PVV) en Gerolf Annemans (VB) © Reuters

Vijf eurokritische partijen, waaronder de partijen van Marine Le Pen en Geert Wilders, werken aan een gezamenlijke parlementsfractie. Deze fractie lokt heel wat protest uit: meer dan duizend jongeren betoogden in Brussel tegen de oprichting.

Vlaams Belang-voorzitter Gerolf Annemans, Marine Le Pen van het Front National, de Nederlander Geert Wilders (PVV), Harald Vilimsky van de Oostenrijkse FPÖ en Matteo Salvini van de Italiaanse Lega Nord hebben een druk bijgewoonde persconferentie georganiseerd in het Europees Parlement in Brussel. De vijf eurokritische partijen werken aan een gemeenschappelijke parlementsfractie, maar moeten hun alliantie nog met partijen uit minstens twee andere landen aanvullen om aan alle voorwaarden te voldoen. Ze hebben er alle vertrouwen in dat dat zal lukken.

De regels van het Europees Parlement zijn duidelijk. In een fractie moeten minstens 7 EU-lidstaten vertegenwoordigd zijn. Een fractie moet ook minstens 25 leden tellen, maar met de 24 zetels die Le Pen en het FN wisten te veroveren in Frankrijk is dat alvast geen probleem.

We hebben er vertrouwen in, anders zaten we hier vandaag niet zo stoer

Gerolf Annemans (Vlaams Belang)

“We praten nog met veel andere partijen en we hebben er alle vertrouwen in dat dit zal lukken”, zei Gerolf Annemans. “Anders zouden we hier vandaag ook niet zo stoer zitten.”

Le Pen en haar medestanders – die samen de “solide basis” vormen van de te bouwen fractie – willen niet zeggen met welke partijen ze gesprekken voeren. “Onderhandelingen hebben discretie nodig”, zei Le Pen.

De Zweden-Democraten worden genoemd, maar dat wilde Le Pen niet bevestigen. Samenwerking met het Hongaarse Jobbik en het Bulgaarse Ataka is in ieder geval uitgesloten, klonk het in koor. Intussen werkt Nigel Farage (UKIP) aan de uitbreiding van zijn fractie. “Sorry Nigel, maar wij gaan onze eigen groep vormen”, verklaarde Le Pen.

Betoging

Verschillende jongerenbewegingen verzamelden op het Luxemburgplein uit protest tegen de komst van Marine Le Pen naar het Europees parlement en de opkomst van extreemrechts in Europa. Opvallende afwezige op de betoging was de politie. Volgens De Redactie namen zo’n 2.500 jongeren deel aan het protest.

“Le Pen, terug naar eigen land”, staat op het spandoek van een van de jongeren die op het Luxemburgplein verzamelden tegen de komst van Marine Le Pen naar het Europees Parlement. De Franse politica versterkt met haar Front National haar aanwezigheid in het Europese halfrond in één klap van drie naar 24 zetels.

Het initiatief ging uit van de JOC, de tegenhanger van de KAJ. De Jeunesse Ouvrière Chrétienne, die zich vandaag liever “Jeunes Organisés et Combatifs” noemt, verzamelde enkele jongerenbewegingen, zoals de Actief Linkse Studenten, Agir Pour La Paix of de VDAB-jongeren om te betogen tegen “de opkomst van haat en angst”.

‘Extreemrechts komt met verkeerde recepten’

“Er gaat veel fout in onze samenleving, mensen zijn terecht boos”, zegt Thomas Englert, woordvoerder van JOC, “maar extreemrechts komt met de verkeerde recepten: het zijn niet de vreemdelingen die aan de oorsprong van de problemen liggen. Ze zouden beter de echte verantwoordelijken noemen: het patronaat en de banken.” Maar niet iedereen is het met die analyse eens: “We zijn verenigd tegen extreemrechts, dat betekent niet noodzakelijk dat we tegen het kapitaal zijn”, aldus een studente van de ULB. “De verkiezingen zijn maar net afgelopen of sommigen proberen de betoging al politiek te recupereren.” (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content