Europese Commissie pluist Hongaarse mediawet uit

05/01/11 om 16:39 - Bijgewerkt om 16:39

Commissievoorzitter Barroso zal de controversiële wet ook aankaarten bij de Hongaarse regering.

De Europese Commissie gaat de omstreden nieuwe Hongaarse mediawet grondig juridisch laten uitvlooien. Intussen zal Commissievoorzitter Jose Manuel Barroso er de Hongaarse regering op aanspreken.

Het Hongaars parlement heeft eind 2010 groen licht gegeven voor de oprichting van een controleorgaan dat stevige boetes kan opleggen aan mediabedrijven die de richtsnoeren van het orgaan met voeten treden. Het orgaan is samengesteld uit functionarissen die tot de regerende conservatieve partij Fidesz behoren.

De Commissie heeft woensdag een vertaling ontvangen van de 194 bladzijden tellende wettekst, die grondig zal worden uitgevlooid om na te gaan of ze niet in strijd is met de Europese regels. Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie zal onder meer worden nagegaan of de wet niet in strijd is met de persvrijheid.

'Persvijheid heilig principe'

Barroso verklaarde woensdag dat de persvrijheid in de Europese Unie een heilig principe is en een fundamentele waarde. Vrijdag heeft de Europese Commissie een ontmoeting met de regering-Orban naar aanleiding van de start van het Hongaarse voorzitterschap van de Europese Unie.

Barroso zei te hopen dat de Hongaarse overheid dan duidelijkheid zal kunnen scheppen en alle twijfel wegnemen over de strenge mediawet.

Onze partners