Europa start procedures tegen België en 18 andere lidstaten wegens niet correct naleven asiel- en migratieregels

© reuters

België en 18 andere EU-lidstaten krijgen alles samen 40 ‘inbreukprocedures’ aan de broek gesmeerd omdat ze de Europese wetgeving op het vlak van asiel en migratie niet correct hebben omgezet.

Zo’n inbreukprocedure kan uitmonden in een verwijzing naar het Europees Hof van Justitie.

‘Ons gemeenschappelijk Europees asielsysteem kan maar functioneren als iedereen de regels naleeft’, zegt Frans Timmermans, de vicevoorzitter van de Europese Commissie.

Nationale wetgeving

De inbreukprocedures komen niet als een verrassing. Op een Europese top in april zeiden de staatshoofden en regeringsleiders nog dat de asielregels snel en correct in nationale wetgeving moeten worden omgezet. Als ‘hoedster van het Europees verdrag’ ziet de Commissie zich nu genoodzaakt ’te verzekeren dat de lidstaten effectief implementeren en toepassen waar ze zich toe geëngageerd hebben’, aldus Timmermans.

Tegen België worden twee procedures geopend. De Commissie weet niet of ons land de richtlijn over asielprocedures en de richtlijn over de opvang van vluchtelingen heeft omgezet. Dat moest tegen 20 juli gebeurd zijn. De Commissie heeft twee ingebrekestellingen naar de regering gestuurd, die heeft nu twee maanden om te reageren. Het gaat om de eerste stap in een inbreukprocedure.

Tijdens zijn State of the Union zei Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker al ervoor te willen zorgen dat de lidstaten hun plichten nakomen. ‘This Commission means business’, zei Timmermans.

Later op de avond buigen de staatshoofden en regeringsleiders zich over de Europese asielpolitiek.

Maximiliaanpark in buitenlandse pers

Intussen heeft het kamp met enkele tientallen tenten van asielzoekers in het Brusselse Maximiliaanpark, recht tegenover de Dienst Vreemdelingenzaken, ook de aandacht getrokken van de buitenlandse pers. Zo vertaalden de Duitse krant Die Welt en de Spaanse krant El Pais een artikel van Le Soir. ‘Het kamp is maar kunnen ontstaan doordat de centrumrechtse regering heeft gefaald’, schrijven ze.

‘België heeft zijn grenzen misschien niet gesloten, maar probeert op zijn manier de vluchtelingenstroom in te dammen. In België moeten asielzoekers zich melden bij de Dienst Vreemdelingenzaken. Er is slechts één loket voor het hele land, op de benedenverdieping van een ambtenarengebouw, in de wijk van de kantoortorens in Brussel’, schrijft Die Welt.

‘In Brussel, de hoofdstad van de Europese Unie, is een kamp ontstaan van vluchtelingen die hopen op een nieuwe start. Gewone burgers komen er hulp bieden. En dat in plaats van de Belgische autoriteiten, die zo goed als volledig afwezig bleven’, schrijft de Europese nieuwssite Euractiv.

De Wall Street Journal berichtte begin september al over de situatie van de vluchtelingen in het Maximiliaanpark. De krant liet Syriërs en Afghanen getuigen die daar een onderkomen hadden gevonden.

‘Niets doen betekent niet dat ik niet schuldig ben’, zo citeert de Europese tak van de Amerikaanse site Politico een vrijwilliger in het park. ‘Het is tijd om iets te doen. We kunnen niet wachten tot de situatie opgelost is en achteraf zeggen dat we er niet van wisten.’ (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content