'Europa moet zich voorbereiden op het einde van de euro'

17/08/12 om 07:54 - Bijgewerkt om 07:54

'De Europese leiders moeten zich voorbereiden op het einde van de euro. Finland is daarmee al begonnen.' Dat zegt de Finse buitenlandminister Erkki Tuomioja.'De euro vernietigt de toekomst van Europa. Het is een totale catastrofe.'

'De Europese leiders moeten zich voorbereiden op het einde van de euro. Finland is daarmee al begonnen.' Dat zegt de Finse buitenlandminister Erkki Tuomioja in The Daily Telegraph. De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Michael Spindelegger eist intussen dat het mogelijk wordt om landen uit de eurozone te zetten.

'We moeten openlijk rekening houden met het uiteenvallen van de eurozone,' zegt Tuomioja. 'In Finland dringt niemand aan op het einde van de euro, zelfs niet de eurosceptische partij De Ware Finnen, maar we moeten erop voorbereid zijn. De Finse ambtenaren hebben een plan van aanpak dat voorbereid is op elke mogelijkheid.'

'De euro veroorzaakt ellende voor miljoenen mensen'

"Er zijn nu geen regels die aangeven hoe een land de eurozone kan verlaten, maar dat is slechts een kwestie van tijd", zegt Tuomioja. "Of het zuiden of het noorden zal breken met de munt, want deze dwangbuis veroorzaakt ellende voor miljoenen mensen en vernietigt de toekomst van Europa. Het is een totale catastrofe."

Het opbreken van de eurozone betekent volgens de minister niet het einde van de Europese Unie. "Het zou de EU beter kunnen laten werken", stelt hij.

Het einde van de euro

Tuomioja is de eerste minister van een land in de eurozone die openlijk rekening houdt met en waarschuwt voor het einde van de euro. Andere Europese regeringsleiders houden sinds het begin van de schuldencrisis vol dat er geen sprake is van het uiteenvallen van de eurozone.

Al dan niet toevallig op dezelfde dag eist de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Michael Spindelegger dat Europa de mogelijkheid voorziet om landen die zich niet aan de afspraken houden, uit de eurozone te gooien. Hij zegt dat in een interview met het Oostenrijkse dagblad Kurier.

Verwijdering uit de eurozone

Spindelegger wil dat de ultieme stok achter de deur - verwijdering uit de eurozone - mogelijk wordt voor landen die hun engagementen niet nakomen. Hiervoor zijn wijzigingen in de Europese verdragen nodig. Dit proces kan gemakkelijk vijf jaar duren.

Volgens Spindelegger zal het vertrouwen van de financiële markten in de euro erop vooruit gaan als de mogelijkheid bestaat om hardleerse landen uit de euro te zetten. De Oostenrijkse minister weet zich verzekerd van de steun van onder meer Duitsland, Finland, Luxemburg en Nederland. (EE)

Onze partners