EU wil Iraakse Koerden bewapenen

15/08/14 om 20:24 - Bijgewerkt om 20:38

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie zijn tot een gemeenschappelijk standpunt gekomen over de levering van wapens aan de Koerdische strijders in Irak.

EU wil Iraakse Koerden bewapenen

© Reuters

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken , die vrijdag in Brussel in spoedzitting bijeenkwamen, hebben zich bereid verklaard de Koerden in Irak wapens te laten leveren door de lidstaten van de Europese Unie. Of de Koerden op zijn minst toch ondersteunend miltair materieel te bezorgen.

De Koerdische regionale autoriteiten hadden eerder een oproep gelanceerd om dringend militair materieel beschikbaar te stellen. Dat verzoek kwam er in een reactie op de toenemende terroristische dreiging van de terreurorganisatie 'Islamitische Staat' (IS).

Aan het besluit van de EU zijn wel enkele voorwaarden verbonden. Zo moeten de nationale wetten van de lidstaten worden gerespecteerd, en moeten de autoriteiten in Bagdad hun toestemming geven.

Over de invulling van de miltaire steun blijven er binnen de Europese Unie wel onderlinge verschillen bestaan.

Frankrijk, Italië en Tsjechië zijn bereid wapens te sturen naar Irak. Duitsland pleit voor ondersteunend militair materieel, zoals nachtkijkers en apparatuur om bommen te detecteren.

Voor de bijeenkomst van de EU-ministers liet de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) al weten dat België bereid is om 2 miljoen aan noodhulp vrij te maken voor de vluchtelingen in Irak. België zou daarbij vliegtuigen van Defensie beschikbaar stellen voor een humanitaire operatie in Irak.

De Iraakse premier Maliki maakte donderdag bekend dat hij aftreedt. Maliki kwam onder vuur te liggen door de verslechterde politieke en algemene situatie in zijn land. Hij regeerde volgens critici sectair, behartigde vooral de belangen van de sjiieten, en hield veel te weinig rekening met minderheden en met de aspiraties van soennieten en Koerden. Onlangs verloor hij ook de steun van vooraanstaande sjiieten, onder meer van religieuze leiders. Die achten hem verantwoordelijk voor de opmars van IS. (Belga/VRT/BO)

Lees meer over:

Onze partners