EU veroordeelt tests voor homoseksuele asielzoekers

02/12/14 om 14:29 - Bijgewerkt om 14:15

Vluchtelingen die asiel aanvragen omdat ze homoseksueel zijn, moeten geen tests ondergaan om dat te bewijzen. Dat heeft de Europese Unie beslist.

EU veroordeelt tests voor homoseksuele asielzoekers

Mensen vieren de afschaffing van de antihomowet in Oeganda. © Reuters

Het Europese Hof van Justitie heeft geoordeeld dat vluchtelingen die asiel aanvragen omwille van hun geaardheid, geen tests moeten ondergaan om hun homoseksualiteit te bewijzen. De Europese Unie meent dat de lidstaten de menselijke waardigheid moeten respecteren. En de uitspraken van het in Luxemburg gebaseerde Europese Hof van Justitie gelden meteen voor al die landen.

Erectietest

Lidstaten zoals het Verenigd Koninkrijk en Nederland werden reeds bekritiseerd om de manier waarop ze met homoseksuele asielaanvragen omgingen. Zo werd drie mannen - onder wie een Oegandees en een moslim - asiel geweigerd door een Nederlandse rechtbank die zei dat het drietal geen bewijs voor hun geaardheid had geleverd.

In het Verenigd Koninkrijk kwam aan het licht dat een asielzoeker 'choquerend vernederende' vragen kreeg voorgeschoteld, bericht de Britse omroep BBC. Een rapport dat in oktober 2014 gepubliceerd werd, gaf aan dat meer dan een op de tien interviews vragen van 'onaanvaardbare aard' bevatte.

Tsjechië werd bovendien niet alleen door de EU op de vingers getikt, ook de Verenigde Naties en mensenrechtenactivisten kwamen tussen in 2011 toen het land een erectie- of 'fallometrische' test - daterend uit het communistische tijdperk - gebruikte om uit te maken of asielzoekers ook werkelijk homoseksueel waren.

De zaak is belangrijk vanwege de toename van asielaanvragen door sub-Saharische Afrikanen in Europa het afgelopen jaar. De meeste Afrikaanse landen bestempelen homoseksualiteit namelijk als een misdrijf. In 2013 stelde het Hof dan ook dat homoseksuele asielzoekers die opsluiting in hun thuisland vreesden, onder de categorie 'vluchteling' zouden kunnen vallen.

Geen bewijsmateriaal leveren

Volgens het recente arrest moet over de geaardheid van een vluchteling geoordeeld worden conform de EU-wetgeving en met respect voor het privé- en familieleven.

Benadrukt wordt dat bewijs van homoseksuele daden uit tests of in beeld een inbreuk zijn op de menselijke waardigheid, ook als dat bewijsmateriaal door de asielzoeker zelf wordt aangereikt. Het toelaten van dat bewijsmateriaal kan op termijn doen lijken dat het een vereiste is, citeert BBC het gerechtshof.

Autoriteiten van de lidstaten mogen bij de ondervraging van asielzoekers wel vragen naar hun geaardheid, maar niet naar seksuele praktijken. Als een asielzoeker geen vragen beantwoordt over de persoonlijke situatie, is dat geen geldige reden om diens geloofwaardigheid te verwerpen. Ook als een asielzoeker niet van bij het begin verklaard heeft homoseksueel te zijn, kan dat volgens de rechters niet afdoen aan diens geloofwaardigheid.

Onze partners