EU-overeenkomst voorziet toegevingen voor Britten: ‘Akkoord bereikt. Drama voorbij’

David Cameron, de Britse premier © BELGA

Na twee dagen onderhandelen heeft de Britse premier David Cameron met de andere Europese leiders een akkoord bereikt over een reeks hervormingen die Groot-Brittannië in de Europese Unie moeten houden. De Britten krijgen onder meer overgangsmaatregelen om EU-werknemers sociale voordelen te onthouden.

Dat heeft Europees president Donald Tusk bevestigd.

“Akkoord bereikt. Drama voorbij”, zo luidde de korte boodschap die die de Litouwse presidente Dahlia Grybauskaite een halfuur eerder de wereld instuurde.

De Europese leiders zaten op dat moment aan tafel voor een diner waar een ontwerpakkoord van Donald Tusk en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker tegen het licht werd gehouden. Uiteindelijk bevestigde ook Tusk op de sociale media dat het akkoord was bereikt.

Cameron onderhandelt al sinds donderdag met de andere Europese leiders over een reeks hervormingen die de Britse regering moeten verzoenen met de Europese Unie. Zo eiste de conservatieve premier een noodremprocedure om de instroom van werknemers uit andere lidstaten in te dammen.

Overgangsperiode, kinderbijslag

Afgesproken is dat Londen gedurende een overgangsperiode van zeven jaar de toegang van nieuwe EU-werknemers tot sociale voordelen vier jaar kan ontzeggen. Daarnaast mogen de Britten de kinderbijslag voor nieuwe EU-werknemers aanpassen aan de levensstandaard van het land waar hun kinderen verblijven.

Het principe wordt ook gefaseerd ingevoerd voor EU-werknemers die reeds aanwezig zijn op Britse arbeidsmarkt. Ook de andere Europese lidstaten zullen dit principe overigens kunnen invoeren eenmaal de betrokken wetgeving is goedgekeurd.

Referendum

Cameron eiste ook meer bescherming voor lidstaten die geen deel uitmaken van de eurozone en wou garanties dat de Britten niet hoeven deel te nemen aan verdere politieke integratie in Europa. In een toekomstige verdragswijziging wordt alvast toegevoegd dat Groot-Brittannië niet gebonden is aan verdere politieke integratie en dat de beginselverklaring “ever closer union” niet van toepassing is op het eiland.

Cameron gaat het akkoord zaterdagochtend presenteren aan zijn ministers. Verwacht wordt dat hij nadien de datum van het referendum zal bekendmaken. Het zijn immers de Britse kiezers die het laatste woord hebben over de Britse toekomst in Europa. Zij beslissen, vermoedelijk in juni, of Groot-Brittannië al dan niet de eerste lidstaat uit de geschiedenis wordt die de Europese Unie verlaat.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content