EU bereidt sancties tegen Israël voor

16/11/14 om 14:06 - Bijgewerkt om 14:06

De Europese Unie zou een ontwerp klaarhebben voor mogelijke sancties tegen Israël. 'In Europa heersen grote frustraties en is er nultolerantie voor de bouw van nederzettingen', zegt een Europese diplomaat in de Israëlische krant Haaretz.

EU bereidt sancties tegen Israël voor

Controversiële Israëlische muur © Reuters

De Europese Unie heeft volgens de Israëlische krant Haaretz een ontwerp klaar voor mogelijke sancties tegen Israël. "Er zijn grote frustraties en nultolerantie in Europa voor de bouw van nederzettingen", aldus een Europese diplomaat in de krant. Het geheime document, dat zal voorgelegd worden aan de lidstaten, is volgens de diplomaat "een deel van een interne brainstorm, die deze dagen in Brussel gebeurt".

Haaretz baseert zich op informatie van drie Europese diplomaten en twee hoge Israëlische functionarissen. Volgens hen staan in het document voorstellen over hoe Europa kan reageren als Israël "rode lijnen" overschrijdt. Een dergelijke "rode lijn" is bijvoorbeeld de bouw van nederzettingen in het controversiële E1-gebied tussen Jeruzalem en de nederzetting Ma'ale Adoemim.

Samenwerking beperken

In dat geval zou het bijvoorbeeld mogelijk zijn dat de EU Israël oplegt op producten die in nederzettingen geproduceerd worden te vermelden van waar ze komen. Het is ook mogelijk de samenwerking met Israël "op verschillende gebieden" te beperken.

Haaretz verklaarde dat het document nog ter discussie voorligt. De EU overwoog in het verleden al verschillende keren sancties op te leggen aan Israël. Ook de Verenigde Staten zien de bouw van nederzettingen in Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever als een belemmering voor de tweestatenoplossing. Zij willen dat de vredesgesprekken tussen Israël en de Palestijnen voortgezet worden.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman zei tijdens een ontmoeting met zijn Duitse collega Frank-Walter Steinmeier in Jeruzalem nog dat Israël elke beperking van de kolonisatie in Oost-Jeruzalem verwerpt. "We accepteren geen enkele beperking van de bouw van joodse wijken in Jeruzalem", zei hij. "We zullen nooit accepteren dat de bouw van joodse wijken in Jeruzalem gedefinieerd wordt als een vorm van kolonisatie." Maandag bespreken de EU-Buitenlandministers in Brussel onder meer de situatie in het Midden-Oosten. (Belga/WB)

Onze partners