Essebsi ligt op kop in Tunesische presidentsverkiezingen

23/11/14 om 21:44 - Bijgewerkt om 21:44

De 87-jarige presidentskandidaat Beji Caid Essebsi krijgt tijdens de eerste ronde van de Tunesische presidentsverkiezingen veruit de meeste stemmen achter zijn naam. Dat blijkt zondag uit de eerste ramingen die na het sluiten van de stembureaus werden verspreid.

Essebsi ligt op kop in Tunesische presidentsverkiezingen

Beji Caïd Essebsi. © Reuters

Essebsi haalt volgens de exitpolls evenwel niet genoeg stemmen om al in de eerste ronde het laken naar zich toe te trekken.

Vier jaar na de Jasmijnrevolutie in Tunesië, die het begin van de Arabische Lente betekende, konden de Tunesiërs zich zondag voor het eerst via democratisch en directe verkiezingen uitspreken over het presidentschap van het land.

Die stembusslag lijkt in de eerste ronde uit te draaien op een duidelijke overwinning voor de liberale veteraan Beji Caid Essebsi.

Volgens de exitpolls van staatszender Tunisia 1 komt hij uit op 48 procent van de stemmen, terwijl overgangspresident Moncef Marzouki als tweede op 27 procent uitkomt. Ook in de andere peilingen wint Essebsi voor Marzouki, maar daar wordt dan wel een kleiner verschil tussen beide kandidaten voorspeld.

Daarmee lijkt het er dus op dat de presidentsstrijd beslecht zal worden in de tweede ronde, die plaats zal vinden op 28 december. In totaal konden zondag meer dan vijf miljoen Tunesiërs een stem uitbrengen op een van de 27 presidentskandidaten.

Volgens de nationale kiescommissie was tegen de vooravond zowat vijftig procent van de stemgerechtigden ook opgedaagd. De officiële resultaten worden uiterlijk woensdag verwacht. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners