Eskimopater Dejaeger pleit schuldig aan pedofilie

19/11/13 om 02:54 - Bijgewerkt om 02:54

In Canada is het proces tegen de in België geboren pater Eric Dejaeger gestart. Dejaeger, die van kindermisbruik verdacht wordt, pleitte schuldig aan 8 van de 76 aanklachten.

Eskimopater Dejaeger pleit schuldig aan pedofilie

Het proces gaat door in Iqaluit, de hoofdstad van het uitgestrekte territorium Nunavut in het noorden van Canada. Dejaeger moet zich daar verantwoorden voor tientallen klachten over kindermisbruik in de jaren zeventig en tachtig. Het proces zou tot tien weken duren. Maar omdat de nu 65-jarige pater schuldig pleitte aan 8 klachten, wordt verwacht dat het proces slechts vijf weken zal duren.

'Onfatsoenlijke aanranding'

Zijn advocaat, Malcolm Kempt, zei bij aanvang van het proces dat Dejaeger schuldig pleit aan 8 klachten. Het gaat alle acht om "onfatsoenlijke aanrandingen van minderenjarigen". Op de eerste dag waren er getuigenissen van intussen volwassen geworden slachtoffers die op diverse manieren door Dejaeger verkracht werden. Een getuige meldde zelfs dat Dejaeger seksuele betrekkingen had met zijn hond.

Eskimo's bekeren

De uit Roeselare afkomstige Eric Jose Dejaeger trok in de jaren zeventig naar Canada om er eskimo's tot het christendom te bekeren. Tussen 1978 en 1982 woonde hij in Iglooik, een kleine eskimogemeenschap. De zeven jaren daarop verhuisde hij naar een ander dorpje, Baker Lake. Daar zou hij zich aan jongens en meisjes hebben vergrepen. In 1990 wordt de pater Oblaat veroordeeld voor negen aanklachten van seksueel misbruik. (Belga/TV)

Onze partners