Erdogan: 'Vrouwen en mannen niet voor hetzelfde werk geschapen'

24/11/14 om 14:49 - Bijgewerkt om 14:53

"Geef hun een spade en laat ze werken? Dat gaat toch niet. Dat is tegen hun delicate lichaamsbouw", is een nieuwe omstreden uitspraak van de Turkse president Erdogan over vrouwen.

Erdogan: 'Vrouwen en mannen niet voor hetzelfde werk geschapen'

© AFP

Vrouwen en mannen zijn volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan niet voor hetzelfde soort werk geschikt. "Je kan een vrouw niet dezelfde positie geven als een man. Dat is tegennatuurlijk", zei Erdogan volgens het persagentschap Anadolu op een conferentie over vrouw en recht in Istanboel.

"De aard van de vrouwen en hun fysiek is anders dan bij mannen". De prioriteit van de vrouw moet het "moederschap" zijn, in overeenstemming met de islamitische levenswijze, verklaarde Erdogan. "Men kan vrouwen niet hetzelfde werk laten doen als mannen, zoals het vroeger gebeurde in de tijd van communistische regimes", zei hij. "Geef hun een spade en laat ze werken? Dat gaat toch niet. Dat is tegen hun delicate lichaamsbouw".

Erdogans mening over de rol van de vrouw zijn in Turkije omstreden. In zijn tijd als premier en voorzitter van de islamitisch-conservatieve regeringspartij AKP zorgde hij met de uitspraak "elke vrouw zou minstens drie kinderen moeten hebben" voor heel wat stof tot discussie. Erdogan is sinds augustus president van Turkije. (Belga/TE)

Onze partners