Enkel vrouwelijke maagden bij Indonesische politie

Nieuwe vrouwelijke rekruten bij de Indonesische politie. © AFP
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

‘Vrouwen die deel willen uitmaken van het politiekorps, moeten maagd zijn’, zo luidt het op de website van de Indonesische politie. De ‘pijnlijke en traumatische’ tests die daarbij komen kijken, worden nu door Human Rights Watch (HRW) veroordeeld.

Vrouwen die deel willen uitmaken van het nationale politiekorps in Indonesië worden er onderworpen aan ‘maagdelijkheidstests’. Die worden door de vrouwen als ‘pijnlijk en traumatisch’ omschreven, zo meldt Human Rights Watch (HRW).

Vrijgezel en maagd

De autoriteiten in het land benadrukken dat de twijfelachtige praktijken werden afgeschaft. ‘Er zijn geen maagdelijkheidstests voor vrouwen’, citeert Time.com een politiewoordvoerder die in lokale media op het HRW-rapport reageerde. ‘In het selectieproces zijn er wel medische tests voor mannen en vrouwen en worden de voortplantingsorganen gecontroleerd. Maar het gaat niet om maagdelijkheidstests.’

Maar HRW beweert in zes Indonesische steden vrouwelijke agenten en kandidaten die de ‘discriminerende en vernederende’ tests ondergingen, te hebben geïnterviewd. Twee van hen werden nog in 2014 aan de proef onderworpen.

Van vrouwelijke rekruten wordt verwacht dat ze vrijgezel zijn en pas huwen als ze enkele jaren in dienst zijn geweest. Toch stelt de website van de nationale politie ook openlijk dat de vrouwen maagdelijkheidstest moeten ondergaan bovenop de vereiste medische en fysieke tests en een examen verloskunde en gynaecologie. ‘Dus alle vrouwen die agent willen worden, moeten maagd blijven’, citeert The Guardian de website.

Gendergerelateerd geweld

Hoewel vrouwen die niet voor de test slaagden niet noodzakelijk uit het korps geweerd werden, verklaarden ze allemaal dat de praktijk wijdverspreid is. Een praktijk die zowel strijdig is met de principes van de nationale politie in Indonesië, als met de internationale mensenrechten, meent HRW in The Guardian.

‘Ik was bang dat als ik de test eenmaal onderging, ik geen maagd meer zou zijn’, getuigt een vrouw aan HRW. ‘Ze brachten twee vingers in met gel. Het deed heel veel pijn. Een vriendin viel zelfs flauw.’ Aan de hand van die test wordt nagekeken of het maagdenvlies van de vrouwen nog intact is.

‘Zogenaamde maagdelijkheidstests zijn aan gender gerelateerd geweld en discriminerend. Het is geen maatstaf voor het vermogen van een vrouw om carrière te maken bij de politie’, vindt Nisha Varia, verantwoordelijk voor vrouwenrechten bij HRW in de Britse krant. ‘Die verderfelijke praktijk sluit niet enkel kundige vrouwen uit het korps, maar ontneemt de Indonesiërs ook een korps dat uit de beste, gekwalificeerde agenten bestaat.’

Varia roept de autoriteiten op nieuwssite Time.com nog op om ‘de test onmiddellijk en duidelijk af te schaffen en te verzekeren dat alle rekruteringbureaus ophouden de proeven uit te voeren.’

Toelatingsvoorwaarde school

Generaal Ronny Sompie verklaart in The Guardian echter dat er ‘geen reden is om negatief te reageren’ op de vereisten van het korps. ‘De test wordt gebruikt om na te gaan of kandidaten seksueel overdraagbare aandoeningen hebben. Bovendien worden de proeven op een professionele manier verricht en schaadt het de kandidaten niet.’

Slechts 3 procent van de 400.000 Indonesische agenten zijn vrouwen. Gehuwde vrouwen mogen zich zelfs niet kandidaat stellen voor de politie. Het onderzoek van HRW naar de praktijken volgde op een rekruteringsdoel in het land om tegen december 50 procent meer vrouwen in het korps op te nemen, om het aantal vrouwelijke agenten naar 5 procent te doen stijgen.

Seks voor het huwelijk is in Indonesië – het grootste moslimland ter wereld – niet vreemd en zelfs alledaags. Maar vrouwelijke maagden worden er geloofd. Het politiekorps is echter niet de enige instelling die daar wat ver in gaat. In Zuid-Sumatra kwam een schooldirectie onder vuur, nadat die maagdelijkheidstests had gepland als een van de toelatingsvoorwaarden voor de hogeschool.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content