Elk jaar bevallen twee miljoen meisjes van 14 jaar of jonger

30/10/13 om 16:01 - Bijgewerkt om 16:10

In ontwikkelingslanden krijgen jaarlijks 7,3 miljoen meisjes jonger dan achttien jaar een kind. Twee miljoen van hen zijn veertien jaar of jonger.

Elk jaar bevallen twee miljoen meisjes van 14 jaar of jonger

De 14-jarige Indiase Krishna met haar baby. Krishna trouwde op 11-jarige leeftijd met haar twee jaar oudere echtgenoot. Krishna had een zware bevalling waarbij ze heel wat bloed verloor. © Reuters

Dat blijkt uit het Wereldbevolkingsrapport 2013 van het Bevolkingsfonds van de VN (UNFPA). Het rapport benadrukt dat tienerzwangerschap een grotere uitdaging in ontwikkelingslanden is, maar ook problematisch is in ontwikkelde landen.

Het meisje niet veroordelen

"Al te vaak veroordeelt de maatschappij het meisje voor de zwangerschap", aldus UNFPA-directeur dokter Babatunde Osotimehin. "De realiteit is dat tienerzwangerschap meestal niet het resultaat is van een bewuste keuze, maar eerder van het gebrek aan keuzes en van omstandigheden buiten de controle van het meisje. Het is een gevolg van weinig of geen toegang tot onderwijs, werkgelegenheid, kwalitatieve informatie en gezondheidszorg."

Volgens het verslag heeft vroegtijdige zwangerschap een zware impact op de gezondheid, opvoeding en rechten van een meisje. Niet alleen de moeders en baby's lijden daaronder. Kinderen die kinderen krijgen, hebben ook een zware impact op gemeenschappen en de economie van landen.

Ook probleem in ontwikkelde landen

Ook in ontwikkelde landen is tienerzwangerschap een probleem. Zo studeert in de Verenigde Staten slechts de helft van de meisjes die zwanger werden als een tiener, af voor haar 22-jarige leeftijd, tegen negen op de tien meisjes die niet zwanger werden.

Om dat maatschappelijk probleem aan te pakken, wil het fonds inzetten op onderwijs, een einde maken aan kinderhuwelijken, de houding veranderen tegenover de rolpatronen van de geslachten en de gelijkheid tussen de geslachten, de toegang van tieners tot seksuele en reproductieve gezondheid verbeteren en een betere steun leveren aan tienermoeders. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners