Einde aan 12-jarig Kirchner in Argentinië: Mauricio Macri wordt nieuwe president

23/11/15 om 09:03 - Bijgewerkt om 09:02

Mauricio Macri, de kandidaat van de conservatieve oppositie, heeft de spannende presidentsverkiezingen in Argentinië gewonnen. Zijn rivaal Daniel Scioli, die de steun had van aftredend president Cristina Kirchner, heeft zijn nederlaag toegegeven.

Einde aan 12-jarig Kirchner in Argentinië: Mauricio Macri wordt nieuwe president

Mauricio Macri © Belga Image

De overwinning van Mauricio Macri betekent dus ook het einde van het Kirchnerbeleid dat 12 jaar heeft geduurd in Argentinië. Cristina Fernandez de Kirchner, die in 2003 haar man Nestor was opgevolgd, mocht door de grondwet zelf niet kandideren voor een derde ambtstermijn.

'Dit is een historische dag, het einde van een tijdperk. De wissel zal ons groei en vooruitgang bieden', verklaarde Macri in zijn overwinningstoespraak.

Met bijna alle stemmen geteld behaalde Macri, die opkwam voor de coalitie Cambiemos (Laten we veranderen) meer dan 51 procent. Daniel Scioli bleef steken op 48,5 procent. Hij heeft zijn nederlaag al toegegeven en Macri gefeliciteerd.

Economie

De 56-jarige Macri, de populaire burgemeester van Buenos Aires en voormalige voorzitter van de populaire voetbalclub Boca Juniors, wil Argentinië opnieuw kredietwaardiger maken. Het Zuid-Amerikaanse land heeft het economisch erg moeilijk.

De nieuwe president wil een meer liberale koers varen, met onder meer een oplossing voor de schuldenkwestie, en de corruptie bestrijden.

In het parlement is Macri wel aangewezen op onderhandelingen. Zo controleert zijn coalitie slechts 89 van de 257 zetels, tegen 107 voor de vroegere peronistische regeringscoalitie Frente para la Victoria. De verkiezingsdeelname lag zondag op 81 procent. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners