Egypte blaast huizen op aan grens met Gaza, installeert bufferzone

30/10/14 om 02:09 - Bijgewerkt om 02:15

Als reactie op een serie aanslagen waarbij enkele tientallen soldaten om het leven kwamen, is het Egyptische leger begonnen met het platleggen van 800 huizen aan de grens met Gaza. Het wil een buffer creëren van 500 meter, waarin men ook met grachten het graven van tunnels zal bemoeilijken.

Egypte blaast huizen op aan grens met Gaza, installeert bufferzone

Het begin van de slopingsacties © Reuters

De bewoners kregen 48 uur de tijd om hun woningen te verlaten. Er werd hen een schadeloosstelling beloofd, behalve als er tunnels op hun huizen aansluiten.

Nadat vorige week bij 2 aanslagen in de Sinaï, niet ver van de Gazastrook, in totaal 33 soldaten het leven lieten, kondigde de Egyptische president Abdul Fattah al-Sisi aan dat de noodtoestand voor 3 maanden werd afgekondigd. Er is onder meer een avondklok ingesteld.

Er komt extra bewaking voor onder meer overheidsgebouwen en bruggen. En het leger krijgt grotere bevoegdheden, waardoor burgers weer voor militaire rechtbanken kunnen gebracht worden.

'Hulp van Hamas'

Aan de ongeveer 13 kilometer lange grens met Gaza wordt een 500 meter brede buffer geïnstalleerd, die onder meer grachten zal bevatten - die grachten moeten het ondertunnelen vanuit Gaza bemoeilijken.

Het leger is begonnen met het slopen van de huizen in de buurt. In totaal zouden er 800 huizen opgeblazen worden.

Hoewel er officieel geen beschuldigingen in die richting zijn geuit, wordt in de Egyptische pers geschreven dat de militanten die de aanslagen pleegden, steun genoten van Hamas, de groep die Gaza bestuurt. Hamas heeft dat ontkend.

De tunnels zijn behalve voor transport van wapens en milities ook van cruciaal belang voor de economie van Gaza.

In de Sinaï waren al langer milities acties maar sinds de val van de Egyptische president Moebarak zijn ze actiever en succesrijker geworden, en controleren ze een deel van het gebied. Sommige van die milities onderhouden, volgens de BBC, goede contacten met IS.

(RR)

Lees meer over:

Onze partners