Eerste zwarte, vrouwelijke burgemeester in dorpje in Missouri: politiekorps stapt op

20/04/15 om 19:32 - Bijgewerkt om 19:57

In Parma, in de Amerikaanse staat Missouri is voor het eerst een zwarte vrouw aangesteld als burgemeester. Toen de beslissing bekendraakte, stapten vijf van de zes politieagenten van het stadje op.

Eerste zwarte, vrouwelijke burgemeester in dorpje in Missouri: politiekorps stapt op

© KFVS

Vorige week werd in het Amerikaanse stadje Parma Tyrus Byrd verkozen als burgemeester. Het was de eerste keer dat een zwarte vrouw die eer te beurt viel. Byrd volgt Randall Ramsey op. De man was al 37 jaar aan de macht in de gemeente.

Toch verliep de machtsoverdracht in het stadje niet vlekkeloos, meldde nieuwsszender KFVS. Als reactie op de uitslag van de verkiezingen boden vijf van de zes politieagenten van Parma hun ontslag aan. Samen met de ordediensten stapten ook een aantal topambtenaren op. Volgens lokale media zou de top van de administratie 'veiligheidsredenen' hebben opgegeven als motivatie voor hun ontslag.

Het stadje Parma telt 713 inwoners, van wie er 57% blank is.

Redenen voor ontslag onduidelijk

De ontslagen zouden de overschaduwde dat de verkiezingsoverwinning van Byrd overschaduwd hebben. Tegen The Daily Mail zei Byrd dat haar politieke overwinning op de eerste plaats moest komen, niet het vertrek van de ambtenaren. Over het vertrek van de agenten wil ze voorlopig geen commentaar geven.

Zowel de nieuwe als de oude burgemeester zeggen geen idee te hebben waarom de agenten en de ambtenaren zo plots hun ontslag hebben gegeven.

De staat Missouri heeft geen goede naam als het aankomt op rassenkwesties.

Vorig jaar kwam de stad Ferguson regelmatig in het nieuws, toen er hevige protesten waren nadat een blanke politieman de zwarte tiener Michael Brown had neergeschoten. (JH)

Lees meer over:

Onze partners