'Een onafhankelijke Vlaamse staat is niets in deze wereld' (Daniel Cohn-Bendit)

31/12/13 om 06:38 - Bijgewerkt om 06:38

Bron: Knack

Met Daniel Cohn-Bendit verdwijnt een van de kleurrijkste figuren uit het Europees Parlement. De fractieleider van de Groenen, bij ons vooral bekend als het gezicht van mei '68, doet niet mee aan de verkiezingen.

'Een onafhankelijke Vlaamse staat is niets in deze wereld' (Daniel Cohn-Bendit)

Daniel Cohn-Bendit © Reporters

Knack sprak uitgebreid met hem. Over de N-VA, de ambities van Guy Verhofstadt, de saaiheid van Herman Van Rompuy, het Britse referendum en de toekomst van Europa. Een fragment.

De Europese stembusslag, wordt dat het belangrijkste evenement in 2014?

Cohn-Bendit: Voor sommigen is de wereldbeker voetbal hét evenement, maar belangrijk zijn de verkiezingen zeker. Zowel links als rechts duiken er succesvolle eurosceptische partijen op. Dat beangstigt me wel. Het is nu aan ons, aan hen die wél geloven in Europa, om de mensen duidelijk te maken waarom deze Unie zo belangrijk is. (breed gesticulerend) We moeten opstaan, en goed uitleggen dat de Europese constructie momenteel inderdaad fout loopt, maar dat we Europa wel nodig hebben om de uitdagingen van vandaag en morgen aan te pakken. De eurosceptici willen een terugkeer naar de tijd van de natiestaten, dat is te gek voor woorden. Dat zou pas hard zijn. Een onafhankelijke Vlaamse staat is niets in deze wereld. Niets! Een natiestaat alleen kan de klimaatopwarming niet aanpakken. Een natiestaat alleen kan de problemen van de banken niet oplossen. Een natiestaat alleen kan geen gelijke kansen garanderen. Europa moet juist verder gaan in de integratie. Een echte Europese federatie, dat moet het einddoel zijn.

Voormalig eurocommissaris Frits Bolkestein zei in Knack dat uw Europese federatie niet meer is dan een utopie, dat niemand ze wil en dat ze er dus niet zal komen.

Cohn-Bendit: Bolkestein is een intelligent man, maar hij zegt gekke dingen. Ik ben geboren in april 1945. Mijn ouders hebben mij gemaakt in al hun enthousiasme, vlak na de landing van de Amerikanen in Normandië. Eén jaar later begon ik te praten. Stel u voor dat ik hen toen had gezegd dat er vijftig jaar later geen grenzen meer zouden zijn tussen België, Italië en Frankrijk. Ze hadden gedacht dat hun kind compleet idioot was. Als ik u in 1987 had verteld dat de Berlijnse Muur twee jaar later zou instorten, dan zou u me ook gek verklaard hebben. En misschien is die Europese federatie wel een utopie, dat kan. Maar ik wil de mensen wel kunnen tonen welke richting ik op lange termijn uit wil. Waar wil Bolkestein naartoe? Hij ziet alleen maar één grote vrije zone, één vrije markt. Iedereen tegen iedereen. Dat is zijn ideale samenleving, niet de mijne. Het is trouwens diezelfde markt die de nationale soevereiniteit heeft vernietigd. Grote banken en bedrijven kennen geen nationaliteit. Die werken over de hele wereld, en kennen alleen de kleur van het geld. (PC)

Het volledige interview met Daniel Cohn-Bendit, over de N-VA, de ambities van Guy Verhofstadt, de saaiheid van Herman Van Rompuy, het Britse EU-referendum en de toekomst van Europa vindt u deze week in Knack.

Lees meer over:

Onze partners