Duitsland wijst dubbele nationaliteit af

05/06/13 om 22:55 - Bijgewerkt om 22:55

Migrantenkinderen moeten voor hun 23ste verjaardag kiezen of ze de Duitse nationaliteit of die van hun ouders willen. Het idee om ze een dubbel paspoort te verlenen, wees de regering-Merkel resoluut af.

Duitsland wijst dubbele nationaliteit af

© Reuters

'Onwaardig en absurd,' zo noemde de sociaaldemocraat Thomas Oppermann de Duitse 'keuzedwang' woensdag tijdens het debat in het Duitse parlement.

In Duitsland geboren kinderen van immigranten van buiten de Europese Unie moeten sinds 2000 een keuze maken: of de Duitse nationaliteit, of een paspoort uit het land van de ouders. Dit levert vooral problemen op voor grote groepen in Duitsland wonende Turken die hun eigen nationaliteit niet willen opgeven.

Zweedse nationaliteit niet vergelijkbaar met de Turkse

Een dubbele nationaliteit is problematisch als het andere land verregaande plichten oplegt aan wie zijn nationaliteit heeft. Daarom is een Turkse nationaliteit voor een staatssecretaris wel problematisch. En een Zweedse niet. Lees het Elsevier-commentaar van Syp Wynia

Buitenlander

Vrijwel de gehele oppositie wil van de maatregel af. Volgens Volker Beck van de Groenen maakt Duitsland van de kinderen buitenlander in het land van herkomst. Dit zou problemen opleveren als ze in de vakantie naar hun thuisland willen terugkeren.

Ook zou de maatregel in de ogen van de socialisten van Die Linke tot gevolg hebben dat veel jonge Turken in de handen van islamisten worden gedreven.

Geen onderhandeling

Geen zin in regeringscrisis

Maar bondskanselier Angela Merkel heeft al meerdere keren laten weten dat er niet over de dubbele nationaliteit kan worden onderhandeld.

Toch vroeg de oppositie woensdag een stemming aan omdat coalitiegenoot FDP een stuk milder in de kwestie staat dan de CDU van Merkel. De hoop voor de oppositiepartijen bleek vergeefs. De FDP had geen zin in een regeringscrisis en stemde het voorstel unaniem van tafel. (Elsevier/Servaas van der Laan/TV)

Onze partners