'Duitse regering overweegt herinvoering dienstplicht'

23/08/16 om 09:41 - Bijgewerkt om 10:22

In Duitsland is er veel te doen over een nieuwe conceptnota over civiele bescherming.

'Duitse regering overweegt herinvoering dienstplicht'

© GettyImages

De Duitse regering overweegt om de dienstplicht opnieuw in te voeren. Burgers kunnen dan worden opgeroepen voor de civiele ondersteuning van de Bundeswehr. Dat schrijft de krant Die Welt op basis van een vertrouwelijke nieuwe conceptnota over civiele bescherming, die ze naar eigen zeggen kon inkijken.

In de Konzeption Ziviele Verteidigung (KZV) van het ministerie van Binnenlandse Zaken is volgens de krant sprake van nood aan 'civiele ondersteuning van de strijdkrachten' in het geval dat Duitse militairen worden ingezet in het kader van een NAVO-missie. Volgens experten in het document is er op verschillende gebieden een bijzondere behoefte aan burgerondersteuning, aldus nog Die Welt.

Grondwet

De verplichte opkomst werd in 2011 afgeschaft omdat daar volgens de regering geen militaire of veiligheidsredenen meer voor waren, maar is grondwettelijk verankerd en kan met een eenvoudige wet opnieuw worden ingevoerd.

Eind juni had minister van Defensie Ursula von der Leyen (CDU) nog gezegd dat ze, ondanks de spanningen met Rusland en de dreiging van islamitisch terrorisme, geen reden zag om de dienstplicht opnieuw in te voeren.

Voorraad

De Konzeption Zivile Verteidigung wordt naar verluidt woensdag besproken door het kabinet. Eerder meldde de krant Franfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) op basis van het 69-pagina's tellende document al dat de regering de bevolking wil oproepen om te voorzien in een voorraad voedsel en water, in geval van een nationale ramp. Burgers zouden genoeg voedsel voor tien dagen en water voor vijf dagen in huis moeten hebben.

In het document benadrukt de regering volgens de FAZ dat 'een aanval op Duits grondgebied waarbij de conventionele verdediging van de natie nodig is, onwaarschijnlijk is, maar dat een grote bedreiging van de veiligheid in de toekomst niet kan worden uitgesloten'.

Paniekzaaierij

Parlementsleden van de oppositie hebben de conceptnota al afgedaan als paniekzaaierij. Op Twitter begonnen Duitsers aan het grappen gegaan met de hashtag Hamsterkäufe (hamsteren). (KVDA)

Onze partners