‘Drankmisbruik Jean-Claude Juncker is een reëel probleem’

Jean-Claude Juncker © Epa
Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

In de coulissen van de top in Brussel hebben Europese regeringsleiders hun bezorgdheid geuit over het drinkgedrag van Jean-Claude Juncker. Dat schrijft de Britse krant The Daily Telegraph. Juncker wordt vandaag zo goed als zeker formeel voorgedragen om José-Manuel Barroso op te volgen als voorzitter van de Europese Commissie.

Tijdens de topontmoeting in Ieper hebben de Europese leiders tijdens een informeel diner van gedachten gewisseld over de strategische agenda voor de volgende jaren. Ook de kandidatuur van de Luxemburgse oud-premier Jean-Claude Juncker om voorzitter te worden van de Europese Commissie is druk besproken. Daarbij zouden nogal wat regeringsleiders volgens The Daily Telegraph hun bezorgdheid hebben geuit over de levensstijl van Juncker en dan met met name over zijn drankmisbruik.

Het nieuws staat niet toevallig in de Telegraph. De krant staat bekend om zijn euro-kritische standpunten. Daarbij is de Britse eerste minister David Cameron een hevige tegenstander van Juncker. Hij heeft ermee gedreigd dat zijn benoeming tot voorzitter ‘niet zonder gevolgen’ zal blijven.

Volgens de krant is het drankmisbruik van Juncker in Brussel al jarenlang onderwerp van gesprek. ‘Zijn ontbijt bestaat uit cognac,’ zegt een diplomaat. ‘Sinds de Europese verkiezingen heerst er op het hoogste niveau ongerustheid over het alcoholgebruik van Juncker,’ zegt een andere diplomaat.

‘Het drankmisbruik van Juncker is een reëel probleem,’ bevestigt een politieke bron aan Knack.be. ‘Het is soms hallucinant om te zien hoe dronken hij is tijdens de uitvoering van zijn job. Dat is overigens al jaren zo.’

Je kan je afvragen welke beslissingen Juncker neemt als hij dronken aan tafel zit tijdens crisismomenten

‘Je kan je afvragen welke beslissingen hij neemt als hij dronken aan tafel zit tijdens crisismomenten. Dat leeft wel degelijk in Brussel,’ zegt onze bron, ‘maar het is onwaarschijnlijk om daar nu ineens een punt van te maken. Daarvoor is het echt wel veel te laat.’

‘Luxemburg heeft overigens een reputatie op dat vlak. De Europese commissievoorzitter Jacques Santer (die in 1995 voorzitter werd nadat Groot-Brittannië als enige land een veto stelde tegen Jean-Luc Dehaene, nvdr) stond bekend als Sancerre omwille van zijn buitensporige voorliefde voor witte wijn.’

Andere bronnen vertelden de Telegraph dat Juncker gisteren kettingrookte tijdens een aantal vergaderingen en dat hij stappen ondernomen heeft om het rookverbod in de gebouwen van de Europese Unie op te heffen.

De Britse premier David Cameron slaagde er de voorbije dagen niet in om zijn Europese collega’s te overtuigen om af te zien van de kandidatuur van ‘aartsfederalist’ Juncker. Als de Luxemburger verkozen wordt tot commissievoorzitter, zal het de eerste keer in de geschiedenis van de Europese Unie zijn, dat dit niet met de steun van alle lidstaten gebeurt. Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel hoeft dat geen probleem te zijn.

Cameron verzet zich hevig tegen Juncker, die een belemmering zou zijn voor Britse hervormingen in de relatie met de EU met het oog op een referendum in 2017 over de vraag of Groot-Brittannië lid moet blijven of niet. Hij heeft laten verstaan dat een Britse EU-exit niet uitgesloten is als Juncker voorzitter wordt.

Maar de Britse premier kan volgens diplomatieke bronnen geen blokkeringsminderheid op de been brengen. Ook weifelende leiders als de Nederlander Mark Rutte en de Zweed Fredrik Reinfeldt lieten intussen hun steun voor de Luxemburgse oud-premier blijken. De Hongaar Viktor Orban zou volgens diplomatieke bronnen voor een onthouding kiezen.

De persoon is belangrijk, maar het beleid nog meer

Franu0026#xE7;ois Hollande

In de wandelgangen werd de voorbije dagen opgeworpen dat Cameron in extremis wel eens het zogenaamde compromis van Luxemburg zou kunnen inroepen. Het compromis dateert uit 1966 en de zes maanden durende boycot van de Europese ministerraden door het Frankrijk van Charles de Gaulle (“de politiek van de lege stoel”).

De zes toenmalige lidstaten bereikten een compromis dat stelde dat ze alles in het werk zouden stellen om een voor alle lidstaten aanvaardbare oplossing te vinden wanneer de gewichtige belangen van een lidstaat op de helling zouden komen te staan in dossiers die bij meerderheid beslist worden.

De Franse president François Hollande zei op een voorbereidende bijeenkomst van de Europese sociaaldemocratische leiders in Elverdinge dat het compromis van Luxemburg niet van toepassing kan zijn op de voordracht van Juncker. “Het gaat niet om een keuze die bepalend is voor de toekomst van een land en een veto verdient”, zei hij. “De persoon is belangrijk, maar het beleid nog meer”, voegde de Franse president eraan toe.

Volgens Hollande komt het erop aan “de instellingen” en “de democratie” te respecteren. Het is verholen kritiek op Cameron, die niet enkel bezwaren tegen de persoon van Juncker opwerpt, maar ook tegen het feit dat zijn voordracht het resultaat is van een proces dat de macht van het Europees Parlement bij de benoeming van een Commissievoorzitter versterkt.

Juncker is the right man in the right place

Elio Di Rupo

Ook ons land steunt de voordracht van de Luxemburgse oud-premier Jean-Claude Juncker als voorzitter van de Europese Commissie voluit. Dat heeft premier Elio Di Rupo gezegd bij zijn aankomst op de Europese top in Brussel. ‘Juncker is the right man in the right place.’

‘Ik ken Jean-Claude Juncker heel goed, ik heb met hem veel samengewerkt. Hij is zeker ’the right man in the right place’. Di Rupo respecteert naar eigen zeggen het standpunt van Cameron, ‘maar het standpunt van de 26 of 27 anderen is ook belangrijk’.

Groot-Brittannië kan in zijn eentje niet tegenhouden dat de rest van Europa vooruit gaat, zei Di Rupo. ‘Bovendien zijn er verkiezingen geweest, waar de Europese Volkspartij als overwinnaar uitgekomen is. We moeten de kiezer respecteren.’

Juncker kreeg overigens nog meer kritiek toen hij weigerde bekend te maken wat hij verdient met het geven van lezingen. Volgens de Süddeutsche Zeitung geeft de Luxemburger bijzonder lucratieve lezingen in opdracht van minstens vier agentschappen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content