'Doodstraf voor daders brutale verkrachting India is politiek gedreven'

13/03/14 om 14:50 - Bijgewerkt om 14:50

Een van de advocaten van de vier verkrachters en moordenaars van een 23-jarige studente vindt dat de uitspraak een politiek gedreven oordeel is.

'Doodstraf voor daders brutale verkrachting India is politiek gedreven'

Akshay Thakur, een van de vier mannen die veroordeeld zijn tot de doodstraf. © Reuters

Een rechtbank in de Indiase hoofdstad New Delhi heeft de doodstraf voor de vier verkrachters en moordenaars van een 23-jarige studente bevestigd.

De advocaten van de beschuldigden lieten weten dat ze met de zaak naar de hoogste rechtsinstantie gaan.

Verkiezingen

Een van de advocaten, A.P. Singh, zei na de uitspraak dat het om een politiek gedreven oordeel gaat. De regering wil op die manier duidelijk positie nemen tegen het geweld tegen vrouwen, in de aanloop naar de verkiezingen.

In december 2012 ontvoerden zes daders de studente op een bus in New Delhi, waarna ze haar verkrachtten en met een ijzeren staaf sloegen. Twee weken later overleed het slachtoffer aan haar verwondingen. Het voorval leidde wereldwijd tot hevig protest.

Ondertussen heeft een van de daders zich opgehangen in zijn cel en kreeg een minderjarige dader de voor hem maximumstraf van drie jaar jeugdarrest.

Aan de galg

De vier andere daders werden in september al veroordeeld tot de doodstraf, maar gingen in beroep. Daar werd hun straf nu dus bevestigd. De daders gaan met de zaak nu naar de hoogste rechtsinstantie. De moeder van het slachtoffer zei in de rechtzaal dat pas wanneer de daders aan de galg hangen, gerechtigheid geschied zal zijn. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners