'Dood Khaddafi mogelijk nieuw probleem'

20/10/11 om 16:33 - Bijgewerkt om 16:33

Nu de gezamenlijke vijand Muammar Khaddafi weggevallen is, rijst de vraag hoe de erg verdeelde rebellen zullen reageren.

Nu Muammar Khaddafi dood is, is de vraag hoe het verder gaat met Libië. "Tot nu toe trokken de rebellen samen op tegen één gezamenlijke vijand: Khaddafi. Nu deze gezamenlijke vijand is weggevallen, is de vraag wat er gaat gebeuren. Het kan het begin zijn van nieuwe problemen, want de rebellen zijn onderling politiek erg verdeeld."

Dat zei Peyman Jafari, politicoloog aan de Universiteit van Amsterdam die zich bezig houdt met democratisering in het Midden-Oosten. Volgens hem staan veel rebellen negatief tegenover het Westen.

Complot

"Tot een jaar geleden steunde en bewapende het Westen Khaddafi nog. Dat hij niet is opgepakt, maar gedood, zal ook niet helpen. Veel mensen zullen denken dat hij moedwillig gedood is, om te voorkomen dat de rol van het Westen naar voren zou komen in een proces tegen hem".

De vraag is nu volgens Jafari of het de rebellen lukt om de onderlinge verschillen te overbruggen en een democratische regering te vormen, die zich onafhankelijk van het Westen kan opstellen. "Dat is belangrijk om ook de steun van de bevolking te krijgen". (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners