Donald Trump loopt ook fors in op Hillary Clinton (peiling)

19/08/15 om 14:58 - Bijgewerkt om 15:04

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump loopt niet alleen verder uit op zijn Republikeinse concurrenten, hij neemt ook grote happen uit zijn achterstand op de Democratische topkandidate Hillary Clinton.

Donald Trump loopt ook fors in op Hillary Clinton (peiling)

Hillary Clinton en Donald Trump © Belga Image

Donald Trump voert al even de peilingen onder Republikeinse kiezers aan en blijft - ondanks heisa over enkele vrouwonvriendelijke en racistische uitspraken - terrein winnen. Volgens een nieuwe peiling van CNN en het instituut ORC onder geregistreerde Republikeinse kiezers en onafhankelijke kiezers die naar de Republikeinen neigen, mag de steenrijke, flamboyante zakenman op 24 procent van de kiezers rekenen. Dat is bijna het dubbele van zijn eerste achtervolger, de voormalige gouverneur van Florida Jeb Bush (13 procent). Sinds de vorige peiling van een maand geleden, die werd uitgevoerd vóór het eerste Republikeins televisiedebat, steeg Trump zes procent.

Kloof verkleint

Veel waarnemers geloven dat Trump, mocht hij de Republikeinse nominatie winnen, bij de echte presidentsverkiezingen geen partij zou zijn voor Hillary Clinton, die aan kop ligt bij de Democraten. Maar uit de peiling blijkt ook dat Trump fors inloopt op Clinton.

In zijn polls plaatst CNN de Democratische topfavoriet tegenover drie Republikeinse kandidaten om de kloof te meten. Waar die tussen Clinton en Trump in juli nog 16 procent bedroeg (56 procent voor Clinton en 40 voor Trump) is dat begin augustus 51 procent tegenover 45 procent - een verschil van amper zes punten nog dus.

Tussen Clinton en Scott Walker is dat verschil ook zes punten, tussen Clinton en Bush negen. Maar die laatste twee kunnen voorlopig dus niet genoeg Republikeinen overtuigen voor de nominatie voor de presidentsverkiezingen van eind volgend jaar.

Bernie Sanders

Terwijl de ster van Trump blijft rijzen, is die van Clinton immers tanende. Onder geregistreerde Democratische kiezers en onafhankelijke kiezers die naar de Democraten neigen, heeft Clinton nog 47 procent. Een maand geleden was dat nog 56 procent. Haar dichtste concurrent Bernie Sanders stijgt dan weer van van 19 naar 29 procent.

De eerste voorverkiezing vindt in februari plaats in Iowa.

Onze partners