Doden bij rellen in Oekraïense stad Kharkov

15/03/14 om 11:07 - Bijgewerkt om 11:07

Bij rellen tussen pro-Oekraïense en pro-Russische betogers in de Oost-Oekraïense stad Kharkov zijn afgelopen nacht twee mensen om het leven gekomen.

Doden bij rellen in Oekraïense stad Kharkov

Pro-Russische betogers in Kharkov © AFP

Volgens de politie zijn de slachtoffers een pro-Russische militant en een voorbijganger. Er vielen ook vijf gewonden, onder wie een politieagent.

Schietpartij

Volgens een eerste reconstructie van de feiten zouden de pro-Russische manifestanten vrijdagavond samengekomen zijn in het centrum van Kharkov, waar ze vanuit een wagen beschoten werden. De manifestanten zouden vervolgens de wagen gevolgd zijn en gezien hebben dat de inzittenden een gebouw binnenliepen waar zich de lokalen bevinden van een rechtse radicale groepering. Toen de manifestanten het gebouw probeerden binnen te dringen, openden de Oekraïense nationalisten het vuur.

De ordetroepen kwamen snel ter plaatse en het kwam tot opstoten tussen de agenten en de nationalisten, die zelfs drie mensen een tijdlang gijzelden. Uiteindelijk werd een dertigtal personen van de twee groepen opgepakt.

Referendum

Sinds de verdrijving van president Viktor Janoekovitsj in februari, zijn in het Russischsprekende oosten en zuiden van Oekraïne steeds vaker opstoten van geweld tussen aanhangers van de vroegere regering en nationalisten. Donderdag kwam nog een 22-jarige pro-Oekraïense manifestant om het leven in Donetsk.

De spanning stijgt bovendien in de aanloop naar het referendum van zondag op het schiereiland Krim. Moskou heeft al gezegd dat ze het resultaat van het referendum - naar alle verwachting 'pro' aansluiting bij Rusland - zal erkennen. De Verenigde Staten daarentegen noemen de volksraadpleging op de Krim onwettig.

Toenadering tot EU

Intussen kondigde de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek aan dat het politieke luik van het associatieverdrag tussen zijn land en de Europese Unie op 21 maart wordt ondertekend. Het economische gedeelte zal "later" ondertekend worden.

Ex-president Janoekovitsj weigerde eind september dat economische deel te ondertekenen. Pro-Russiche aanhangers meenden toen dat het economische luik voor grote problemen zou zorgen voor de Oekraïense economie, die sterk ingebed is in de Russische economie. De weigering leidde uiteindelijk tot maandenlange betogingen en de val van de president. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners