DNA-materiaal en spullen slachtoffers MH17 overgedragen

01/08/14 om 00:46 - Bijgewerkt om 00:46

Nederlandse en Australische experts hebben DNA-materiaal en persoonlijke bezittingen van slachtoffers van vlucht MH17 in handen gekregen. Die lagen opgeslagen in een mortuarium in Donetsk.

DNA-materiaal en spullen slachtoffers MH17 overgedragen

Oekraïense soldaten bewaken een konvooi van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) op weg naar de plaats waar MH17-crashte. © BELGAIMAGE

Pieter-Jaap Aalbersberg, leider van de Nederlandse repatriëringsmissie, heeft dat bekendgemaakt. De spullen zullen naar verwachting vrijdag worden overgebracht van Donetsk naar Charkov, een andere stad in Oost-Oekraïne.

DNA van 25 slachtoffers

In Charkov voeren onderzoekers de eerste forensische checks uit, laat Aalbersberg weten in een verklaring. "Daarna zullen we deze belangrijke zaken zo snel mogelijk verschepen naar Nederland." Het gaat om het DNA-materiaal van 25 inzittenden.

De onderzoekers hebben intensief contact gehad met de 68 Maleisische experts in Kiev. Zij hebben zich aangesloten bij het team dat nu bestaat uit Nederlandse, Australische en Maleisische experts.

Nieuwe route

Het lukte waarnemers van de OVSE en enkele onderzoekers donderdag eindelijk om het rampgebied te bereiken via een alternatieve route. Oekraïne en Rusland hebben beloofd dat deze route wordt vrijgehouden. Dat hebben vertegenwoordigers van de landen besloten tijdens een overleg in Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland. (Elsevier/Shari Deira/TV)

Onze partners