'Dit jaar komen 700.000 migranten naar Europa'

02/10/15 om 16:05 - Bijgewerkt om 16:04

In de maand september heeft een recordaantal van 168.000 migranten en vluchtelingen via de Middellandse Zee Europa bereikt. Dat meldt het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR).

'Dit jaar komen 700.000 migranten naar Europa'

© REUTERS

Volgens een woordvoerder van het UNHCR is dat aantal vijf keer hoger dan dezelfde maand vorig jaar. Volgens de VN bewijst de aanhoudende instroom van vluchtelingen dat het spreidingsplan van de EU, dat op 24 september werd goedgekeurd, zo snel mogelijk in werking moet treden.

Het UNHCR blijft bovendien bij Europa aandringen om echte centra te voorzien voor de opvang, identificatie en verdeling van de migranten, die speciaal ontworpen worden om die mensen te identificeren die recht hebben op asiel in Europa.

Het Commissariaat verwacht dat dit jaar 700.000 migranten in Europa zullen arriveren, en dat dat aantal volgend jaar minstens geëvenaard zal worden. Sinds het begin van het jaar kwamen al 520.000 vluchtelingen, vooral Syriërs en Afghanen, aan in de EU. Een drieduizendtal personen overleefde de overtocht niet, of zijn vermist. (Belga/TE)

Onze partners