Deze Indiase ‘Charlie’s Angels’ bestrijden verkrachters

© AFP

Een groep van 40 vrouwen – de Charlie’s Angels van New Delhi – wordt binnen de politie opgeleid in de gevechtssport. Zij moeten de Indiase hoofdstad, berucht om seksueel misbruik, veilig maken.

De Indiase hoofdstad New Delhi kwam zo’n twee jaar geleden in een negatief daglicht te staan. Toen trokken duizenden Indiërs de straat op uit protest tegen het geweld dat vrouwen er wordt aangedaan.

Toenemend geweld

Het kantelmoment was de groepsverkrachting op een bus die een 23-jarige studente fataal werd, zo bericht Agence France-Presse. Dat leidde tot een aantal hervormingen in het beleid, maar volgens het persagentschap ziet het er niet naar uit dat de aanvallen tegen vrouwen in de Indiase hoofdstad aan het afnemen zijn.

Enkel in 2014 werden 2.069 verkrachtingen geregistreerd bij de politie in de hoofdstad. Een jaar eerder waren dat er nog 1.571: het gaat dus over een stijging van 31,6 procent. Volgens experten durven vrouwen er steeds vaker mee naar buiten te komen in plaats van in stilte te lijden, aldus AFP. Dat ondanks het stigma dat op seksmisdaden in India rust.

Deze Indiase 'Charlie's Angels' bestrijden verkrachters
© AFP

Verkrachterslabel afschudden

Sinds zijn aantreden in 2013 heeft het hoofd van de politie in New Delhi, Bhim Sain Bassi, benadrukt dat de veiligheid van vrouwen in de stad een prioriteit is. Volgens het persagentschap heeft de politie er al een reeks controversiële initiatieven gelanceerd om het verkrachterslabel van de stad af te schudden. Zo werden reeds zelfverdedigingslessen georganiseerd voor vrouwelijke inwoners.

Maar dat wordt nu naar een ander niveau getild. De zogenaamde Charlie’s Angels van New Delhi moeten over de veiligheid van vrouwen in de hoofdstad waken. Het gaat om een groep van 40 vrouwen die binnen de politie wordt getraind in gevechtssport, voornamelijk karate. Dat schrijft AFP.

Na maanden training is het vrouwelijke team bijna klaar. In burger zullen ze de komende maanden worden ingezet aan bus- en metrohaltes, aan scholen en andere zones waar vrouwen zich in een kwetsbare positie zouden bevinden, zo bericht AFP.

Vrouwenrechtenactivisten loven het initiatief volgens het persagentschap, maar blijven daarnaast sceptisch: wat kan een eenheid van slechts 40 vrouwen betekenen in een miljoenenstad? (WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content