Dennis Rodman vraagt excuus voor controversiële opmerkingen (video)

09/01/14 om 11:27 - Bijgewerkt om 11:27

De Amerikaanse oud-basketballer Dennis Rodman heeft zijn excuses aangeboden voor een omstreden opmerking over Kenneth Bae, een Amerikaan die gevangen zit in Noord-Korea.

Dennis Rodman vraagt excuus voor controversiële opmerkingen (video)

Kim Jong-un en Dennis Rodman (R) in gesprek © REUTERS

Dennis Rodman heeft zijn excuses aangeboden voor een gesprek met de nieuwszender CNN. Daarin verdedigde de oud-basketballer de beslissing van het Noord-Koreaanse regime om de Amerikaan Kenneth Bae te veroordelen tot 15 jaar dwangarbeid.

In een verklaring zegt de oud-basketbalspeler dat hij spijt heeft van zijn opmerkingen, die hij naar eigen zeggen heeft gemaakt in een dronken bui. Rodman is thans in Noord-Korea om er een basketbalwedstrijd te spelen ter gelegenheid van de verjaardag van Kim Jong-un. Hij zong tevens het lied Happy Birthday voor de Noord-Koreaanse leider.

Rodman maakte onder meer zijn excuses over bij de familie van Kenneth Bae, zijn ploegmaats en de journalist bij CNN. De oud-basketballer erkent dat hij verschillende mensen in verlegenheid heeft gebracht met zijn uitspraken en hij betreurt tijdens het vraaggesprek politieke standpunten te hebben ingenomen.

'Basketbaldiplomatie'

CNN had in een gesprek met Rodman gevraagd of hij zich in wilde zetten voor de vrijlating van Bae, die door het regime in Pyongyang wegens 'staatsondermijnende activiteiten' tot 15 jaar arbeidskamp werd veroordeeld. De basketballer suggereerde daarop dat Bae zelf verantwoordelijk is voor zijn gevangenschap. Hij stelde dat hij door middel van 'basketbaldiplomatie' de betrekkingen tussen de VS en Noord-Korea tracht te ontdooien.

Het is inmiddels al het vierde bezoek van Dennis Rodman aan de nieuwe Noord-Koreaanse leider. Tot dusver is hij de enige Amerikaan die door Kim Jong-un werd ontvangen. De oud-basketbalspeler beschrijft hun relatie als vriendschappelijk. (YD)

Onze partners