Denemarken snoeit fors in uitkeringen asielzoekers, maar geeft bonus voor taalkennis

02/07/15 om 03:16 - Bijgewerkt om 05:31

De nieuwe regering in Denemarken gaat de uitkeringen voor asielzoekers fors verlagen. Op die manier hoopt het land het aantal vluchtelingen terug te dringen. Kennis van de Deense taal wordt financieel beloond.

Denemarken snoeit fors in uitkeringen asielzoekers, maar geeft bonus voor taalkennis

Minister Inger Stojberg, op haar Facebookpagina © /

"Het effect waar we op hopen, is dat er minder asielzoekers naar Denemarken komen", zo deelde minister van Integratie Inger Stojberg mee.

Volgens de nieuwe regeling, die vrijdag aan het parlement wordt voorgelegd en vanaf september in werking moet treden, zal een asielzoeker zonder kinderen nog 5.945 kroon (797 euro) per maand ontvangen. Dat is ongeveer de helft van de 10.849 kroon die vandaag nog wordt uitgekeerd.

Eenoudergezinnen en koppels met kinderen zullen het eveneens met een fors lagere uitkering moeten stellen. Bij die categorieën gaat het niet om een halvering, al wordt nog altijd respectievelijk 18 en 30 procent weggeknipt. Er komt een bijkomende uitkering van 1.500 kroon voor asielzoekers die de Deense taal voldoende beheersen. "We willen de mensen belonen die zich willen integreren", aldus Stojberg.

Grenscontroles

Denemarken wordt sinds zondag bestuurd door een rechtse regering, onder leiding van premier Lars Lokke Rasmussen. De minderheidsregering bestaat enkel uit leden van het liberale Venstre, de derde partij van het land. Om wetten door het parlement te krijgen is dan ook de steun nodig van de anti-immigratiepartij Dansk Folkeparti (DF), de tweede partij van het land.

Eerder had de nieuwe Deense regering al strengere grenscontroles aangekondigd.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners