Deense stad verplicht kantines om varkensvlees te serveren

20/01/16 om 03:19 - Bijgewerkt om 03:18

In de Deense stad Randers staat varkensvlees voortaan verplicht op het menu in de gemeentelijke kantines. Dat staat in een wetsvoorstel dat maandag werd goedgekeurd. Niemand mag echter verplicht worden "om iets te eten wat zijn geloof of religie schaadt".

Deense stad verplicht kantines om varkensvlees te serveren

© REUTERS

De beslissing om varkensvlees verplicht op het menu te voorzien wordt gezien als een overwinning voor de verdedigers van de nationale tradities, terwijl tegenstanders het nieuwe menu zien als een provocatie voor de moslimgemeenschap.

De gemeenteraad van het stadje met ongeveer 60.000 inwoners in het oosten van Denemarken wil met de nieuwe wet inzake kantines "de Deense gastronomie een belangrijke plaats te geven in het aanbod, onder meer door varkensvlees te serveren naast de andere voedingswaren". In de wettekst staat echter ook dat "elke maaltijd gezond en evenwichtig" moet zijn en dat "niemand verplicht mag zijn om zaken te eten die zijn geloof of religie schaadt".

Varkensvlees is een belangrijk onderdeel van de Deense keuken. Het land van 5,7 miljoen inwoners telt dan ook 13 miljoen varkens. Varkens vertegenwoordigen vijf procent van de export.

'Schandalig'

In de islam en in het jodendom is het eten van varkensvlees verboden. De anti-immigratiepartij Dansk Folkeparti, die als tweede grootste partij eindigde bij de verkiezingen van 2015, ziet in de beslissing dan ook een politiek statement. "Onze verkozenen in Randers hebben goed werk geleverd! De Deense Volkspartij werkt op nationaal en lokaal niveau aan een Deense cultuur, ook op gastronomisch vlak, en strijden dan ook tegen de islamitische regels en de ongewenste regels, die opleggen wat de Deense kinderen moeten eten", aldus de partijwoordvoerder op Facebook. Ook de gemeenteraadsleden van de liberale partij Venstre, van premier Lars Løkke Rasmussen, hebben voor het voorstel gestemd. De andere partijen stemden tegen. De vroegere minister van Integratie Manu Sareen noemde de nieuwe wet al "schandalig". Volgens hem willen de politici van Randers een ideologie opleggen, "in dit geval aan kinderen".

Vleesbaloorlog

Wat wel eens de Deense vleesbaloorlogen worden genoemd, woeden al minstens sinds 2013. Toen maakte danmalig premier Helle Thorning-Schmidt zich zorgen over kinderdagverblijven die ophielden varkensproducten te serveren. Uit later onderzoek bleek dat slechts 30 van 1.719 dergelijke kinderopvangcentra varkensvlees uit het menu hadden geschrapt of op halalvlees waren overgestapt.

(Belga/RR)

Onze partners