Deal met rebellen geeft Libische regering oliehavens terug

03/07/14 om 02:17 - Bijgewerkt om 02:17

De Libische regering heeft opnieuw de controle over twee belangrijke olieterminals in het oosten van het land. Het heeft daarover een akkoord bereikt met de rebellen, die de terminals al een jaar blokkeerden

Deal met rebellen geeft Libische regering oliehavens terug

De olieterminal van Zueitina, ten westen van Benghazi (Libië). © REUTERS

"We hebben de controle verworven over de oliehavens Ras Lanuf en al-Sidra", zei waarnemend premier Abdullah al-Thinni. "Daarmee komt er een einde aan de oliecrisis", werd al-Thinni geciteerd op de Libische televisie. Er werd een deal gemaakt met rebellenleider Ibrahim Jathran.

Vanuit de twee oliehavens wordt ongeveer de helft van de Libische olie uitgevoerd. Ras Lanuf heeft een capaciteit van 200.000 vaten (van 159 liter) olie per dag; al-Sidra kan 350.000 vaten per dag verwerken.

De blokkade van de twee andere belangrijke olieterminals in Libië was al in april beëindigd. De vier terminals kwamen in juli 2013 in de handen van de rebellen terecht.

Olie is de belangrijkste bron van inkomsten voor het Noord-Afrikaanse land. De verstoringen hebben de regering en de economie miljarden dollars gekost. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners