'De Chinezen gebruiken vrouwen als een soort Trojaanse paarden'

22/01/14 om 10:06 - Bijgewerkt om 10:06

Hoe zit het in China met de positie van de vrouw, vroeg Knack aan Aziëkenner Jonathan Holslag. Niet zo slecht, zo blijkt. Maar de Chinezen zetten wel jonge vrouwen in om westerse diplomaten in te palmen, weet Holslag.

'De Chinezen gebruiken vrouwen als een soort Trojaanse paarden'

Jonathan Holslag © Lies Willaert

Dat vrouwen het in China een pak beter hebben dan in de rest van Azië, komt vooral doordat de communistische partij echt werk heeft gemaakt van gendergelijkheid, zegt Jonathan Holslag in een interview voor de reeks VrouwenMaat in Knack. 'Daarnaast heeft de welvaart van de laatste jaren ervoor gezorgd dat vrouwen meer ruimte krijgen om zich te ontplooien. Vandaag zijn er heel succesvolle Chinese zakenvrouwen en vrouwelijke miljardairs, en het politbureau bestaat voor een kwart uit vrouwen. Dat zijn belangrijke rolmodellen in een tijd dat zoveel Chinese meisjes met een identiteitscrisis kampen. In de Chinese samenleving zoeken veel vrouwen krampachtig naar een manier om hun vrouwelijkheid te uiten en de meesten doen dat op een heel materialistische manier. Vandaar de boom in de markt van cosmetica en luxeproducten. Sommige Chinese vrouwen lopen er tegenwoordig als echte Pradapoppen bij.'

Moet u als westerse man eigenlijk uw gedrag aanpassen als u met een Chinese vrouw te maken hebt?

Jonathan Holslag: Je moet in elk geval heel goed opletten om de nodige afstand te bewaren en vooral geen verkeerde signalen te geven. Chinese bedrijfsleiders, academici en diplomaten pakken heel graag uit met hun mooie, jonge assistentes en onderzoeksters en soms proberen ze die ook echt aan je op te dringen. Zelf heb ik een paar keer meegemaakt dat ze 's avonds na een banket aan mijn hotelkamer kwamen aankloppen om me zo'n vrouw aan te bieden. Heel vervelend.

Zijn westerse mannen ook echt gegeerd bij Aziatische vrouwen?

Holslag: Best wel. Veel vrouwen zien het als een buitenkans om een westerse man aan de haak te slaan. In de grote Aziatische steden profiteren westerse expats daar lustig van. Sommigen zien dat als een spelletje, maar eigenlijk mag je daar niet aan meedoen. Toch niet als je jezelf als man een beetje ernstig neemt. Bovendien is het duidelijk dat vrouwen soms op pad worden gestuurd om zich te binden aan westerse mannen op interessante posten en zo de besluitvorming kunnen beïnvloeden. Veel groeilanden schakelen vrouwen gewoon graag in als een soort van Trojaanse paarden. Het is geen toeval dat zo veel beleidsmakers die zich hier in Brussel bij de Europese instellingen met Azië bezighouden met een Aziatische vrouw samen zijn. Vaak zijn dat vrouwen van goede komaf die banden hebben met machtige mensen in hun thuisland.

Het volledige interview met Jonathan Holslag leest u deze week in Knack.

Lees meer over:

Onze partners