De bibliotheek van Bin Laden: samenzwering, holocaust-ontkenning en wereldpolitiek

Osama bin Laden, op een foto die het Amerikaans ministerie van Defensie vrijgaf © EPA
Rudi Rotthier

In de documenten van Osama bin Laden die de Amerikaanse geheime diensten vrijgaven, zit ook een overzicht van zijn Engelstalige bibliotheek. Daarbij een inleiding tot de islam, en veel samenzweringstheorieën, ook over 11 september.

Osama bin Laden, dat blijkt niet alleen uit zijn bibliotheek maar ook uit zijn briefwisseling, hield van complottheorieën.

Dat woensdag weer een pak documenten over hem werd vrijgegeven, houdt ook verband met zo’n samenzweringstheorie. Onderzoeksjournalist Seymour Hersh had vorige week in een artikel geargumenteerd dat veel van wat het Witte Huis officieel bekendgemaakt heeft over de dood van Bin Laden gelogen is.

Officieel kwam Bin Laden begin mei 2011 om het leven bij een raid op zijn compound in de Pakistaanse garnizoenstad Abbottabad en werd tijdens die raid een schat aan informatie buitgemaakt. Volgens Hersh was er zo goed als geen informatie in de compound aanwezig.

Het Witte Huis heeft Hersh hardnekkig tegengesproken en maakte woensdag via een liaison van de geheime dienst weer een serie destijds aangetroffen documenten openbaar.

Die documenten zijn, volgens die geheime dienst, nog maar een fractie van wat werd aangetroffen.

‘Tijd om te verhuizen’

Veel nieuwe inzichten zitten er niet in de woensdag vrijgeven brieven en documenten (in de veronderstelling dat ze echt zijn) – ze vullen aan wat al te lezen viel in eerder publiek gemaakte brieven. Er zit nogal wat persoonlijk materiaal in van Bin Laden de familieman, die aan een vrouw en een zoon schrijft dat hen mist, die instructies geeft voor de partners van kleindochters. Hij schrijft ook dat zijn gezellen (in Abbottabad) uitgeput zijn en dat het na zes jaar wellicht tijd wordt om te verhuizen.

Zijn brieven zijn vaak een raar mengsel van antisemitisme (“het wordt gezegd dat joden de wereldkrachten konden controleren met deze twee wetenschappen: sociologie en psychologie”), bizarre adviezen (“Vermijd het om over joden en Palestina te praten met Duitsers. Het onderwerp ligt in Duitsland heel gevoelig en zal negatief resultaat geven voor ons doel”) en breedvoerige politiek-strategische bedenkingen.

Osama bin Laden, een brieffragment vrijgegeven door het Witte Huis
Osama bin Laden, een brieffragment vrijgegeven door het Witte Huis© EPA

Bin Laden keek in zijn laatste brieven hoopvol naar de Arabische Lente, die volop woedde op het moment dat hij stierf. Hij dacht dat de positie van de emir van Koeweit wankel was, en dat die alleen overleefde omdat de olieprijs hoog stond en hij zijn bewoners allerlei geschenken kon geven. Hij dacht dat overal waar de Arabische Lente bloeide, openheid ontstond voor “onze zaak”. Hij mijmerde over gemiste kansen in Afghanistan en Algerije. Hij zocht naar mogelijkheden om de grote satan in het hart te treffen. Hij vond het te vroeg voor een kalifaat.

Pearl Harbor

Een fascinerend onderdeel van de zopas vrijgegeven informatie is de lijst van Engelstalige boeken en rapporten die Bin Laden op schijf of in papier in zijn bibliotheek had.

Daarbij, gek genoeg, een geïllustreerde inleiding op de islam (zonder portret van de profeet, zo te zien): “A Brief Guide to Understanding Islam” van I. A. Ibrahim.

Een van de boeken in Bin Ladens bibliotheek
Een van de boeken in Bin Ladens bibliotheek© /

Veel boeken in zijn bibliotheek, ongeveer de helft van de 38 Engelstalige boeken die werden aangetroffen, beschrijven samenzweringen, samenzweringen van de VS, van joden en van illuminati en vrijmetselaars, maar meer specifiek ook samenzweringstheorieën rond 11 september. Osama bin Laden probeerde er in de weken voor zijn dood voor te zorgen dat de tiende verjaardag van 11 september volop aandacht zou krijgen, onder meer via Al-Jazeera. Hij had de aanslag uiteraard opgeëist en hij bracht hem in zijn brieven herhaaldelijk en met grote tevredenheid ter sprake. Maar tegelijk las hij Amerikaanse auteurs die argumenteerden dat de Amerikaanse regering de aanslag had georganiseerd.

Zoals David Ray Griffin in “New Pearl Harbor: Disturbing Questions about the Bush Administration and 9/11”. Griffin beweert dat de regering Bush en niet Al-Qaeda de aanslagen beraamde.

Woodward, Chomsky

.

Naast de samenzweringsboeken las Bin Laden overzichtswerken (zoals de klassieker “The Rise and Fall of the Great Powers”, van Paul Kennedy, en “Christianity and Islam in Spain 756-1031” A.D. van C. R. Haines) en werken over actuele politiek zoals “Obama’s Wars”, van Bob Woodward, onder meer bekend omwille van zijn Watergate-onthullende journalistiek. De linkse intellectueel Noam Chomsky was met twee boeken in de bibliotheek vertegenwoordigd.

Van holocaust-ontkenner Eustace Mullins had Bin Laden ‘Secrets of the Federal Reserve’ staan.

Bij de dossiers in zijn bezit behandelden er enkele Frankrijk en Duitsland. Hij bestudeerde de impact van minderverkoop van auto’s in Duitsland voor economie en handelsinkomsten. Blijkbaar wilde hij proberen moslims aan te zetten om Japanse auto’s te kopen. En in Frankrijk ging zijn aandacht onder meer naar loonstructuren en nucleaire installaties – die laatste misschien met het oog op toekomstige aanslagen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content