'De beste scholen ter wereld': Azië boven, België doet beter dan VS

13/05/15 om 12:02 - Bijgewerkt om 21:41

De kwaliteit van het onderwijs ligt wereldwijd het hoogst in Singapore, blijkt uit onderzoek van de OESO. België bezet de 16e plaats en doet beter dan de Verenigde Staten.

'De beste scholen ter wereld': Azië boven, België doet beter dan VS

Aziatische studenten © Belga Image

Volgens directeur Andreas Schleicher van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) gaat het om het meest uitgebreide onderzoek naar de kwaliteit van het onderwijs ooit, zo zei hij volgens de BBC.

'Dit is de eerste keer dat we een globale indruk hebben', zegt hij. Het rapport is gebaseerd op tests gericht op wiskunde en wetenschappen in 76 landen, meer dan een derde van alle landen in de wereld.

Azië boven

De eerste vijf landen op de ranking liggen allemaal in Azië. Singapore, dat 50 jaar geleden nog een hoge graad van analfabetisme kende, gaat Hong Kong, Zuid-Korea, Japan en Taiwan vooraf. Het eerste niet-Aziatische land is op de zesde plaats Finland.

België is 16e en moet in Europa 7 landen laten voorgaan, naast Finland zijn dat Estland (7), Zwitserland (8), Nederland (9), Polen (11), Duitsland (13) en Ierland (15). Ook Canada (10), Vietnam (12) en Australië (14) doen het beter dan wij.

Afrika onder

Opvallend zijn vooral de zwakke prestaties van de Verenigde Staten (28) en Zweden (35). Het laagst genoteerde land van Europa is Albanië op de 63e plaats.

Andere invloedrijke landen die onderzocht werden, zijn het Verenigd Koninkrijk (20) Rusland (34), Iran (51), Argentinië (62) en Zuid-Afrika (75), de voorlaatste. Afrika scoort als regio het slechtst, met Ghana op de allerlaatste plaats en Marokko op de 73e.

Economie

De OESO merkt op dat de vergelijkende studie een duidelijke link aantoont tussen educatie en economische welvaart.

'Het doel van de studie is om meer landen, zowel rijke als arme, de mogelijkheid te bieden zich te vergelijken met andere staten, om hun sterktes en zwaktes te ontdekken en om te bekijken wat de economische langetermijnvoordelen van een hogere kwaliteit van het onderwijs voor hen kan zijn,' legt Schleicher uit.

De resultaten van de studie worden officieel pas volgende week voorgesteld, op het World Education Forum in Zuid-Korea. Dan zal het volledige rapport gepubliceerd worden.

Top 20 van landen met het beste onderwijs volgens de OESO

1. Singapore

2. Hong Kong

3. Zuid-Korea

4. Japan

5. Taiwan

6. Finland

7. Estland

8. Zwitserland

9. Nederland

10. Canada

11. Polen

12. Vietnam

13. Duitsland

14. Australië

15. Ierland

16. België

17. Nieuw-Zeeland

18. Slovenië

19. Oostenrijk

20. Verenigd Koninkrijk

Lees meer over:

Onze partners