Peter Luykx (N-VA)
Peter Luykx (N-VA)
Peter Luykx is N-VA-Kamerlid en ondervoorzitter commissie Buitenlandse Betrekkingen
Opinie

16/05/15 om 10:16 - Bijgewerkt om 10:22

'Conflict Oekraïne: Europa won geen veldslag, maar sloot hooguit een wapenstilstand in het voordeel van Moskou'

In het licht van het overweldigende bewijs van de hand van Moskou in de aanhoudende onlusten in de Donbas vraagt N-VA-Kamerlid Peter Luykx dan ook waakzaamheid voor het conflict in Oekraïne.

'Conflict Oekraïne: Europa won geen veldslag, maar sloot hooguit een wapenstilstand in het voordeel van Moskou'

© Reuters

Onder de titel 'Poetin.Oorlog' publiceerden collega's van de vermoorde politicus Boris Nemtsov postuum een verslag van alle gegevens die het oppositielid in de weken en maanden voor zijn dood verzamelde. Op 65 pagina's schetste Nemtsov een grim beeld van de oorlog die Poetin in het oosten van Oekraïne voert. Hoewel het rapport geen verrassingen bevat, vormt het wel een bevestiging van de Russische orkestratie van de 'volksopstand'.

Het is de afgelopen weken akelig stil geworden rond Oekraïne. Zij die na Minsk denken een oorlog gewonnen te hebben of menen dat er een duurzaam staakt-het-vuren is in afwachting van een definitieve diplomatieke oplossing, vergissen zich. In Minsk won Europa geen oorlog, geen veldslag, we sloten hooguit een wapenstilstand in het voordeel van Moskou.

Delen

'Conflict Oekraïne: Europa won geen veldslag, maar sloot hooguit een wapenstilstand in het voordeel van Moskou'

Poetin zet zijn verrottingsstrategie voor Oekraïne verder. De Russische economie mag dan misschien lijden onder de Europese sancties, de schade blijft beperkt in vergelijking met de slopende uitwerking die het conflict op de Oekraïense samenleving heeft.

Terwijl Moskou miljoenen stort in de heropbouw van haar trofee de Krim, werd de bezette Donbas herschapen tot een hel op aarde. Van de vijf miljoen inwoners is volgens de VN twee miljoen naar veiligere oorden gevlucht, slechts één op de drie achterblijvers heeft nog een inkomen en dit terwijl de infrastructuur en publieke voorzieningen verder afbrokkelen. Intussen blijft, met slechts 19 OVSE-waarnemers (lees: observatie, niet inspectie) die de klok rond de Russisch-Oekraïense grens moeten bewaken, het zwaar wapenmaterieel Oost-Oekraïne binnensijpelen.

Moskou geeft niet om het welzijn van Oost-Oekraïne, maar verhoogt dagelijks de menselijke en economische tol voor het koppige Kiev, om tot een overeenkomst te komen die naar Russische termen redelijk en voordelig is. Terwijl een verdeeld Europa besluiteloos aan de kant blijft staan. Geen militaire steun uit angst voor de Russische reactie, geen geld voordat Oekraïne met de nodige hervormingen toont dat ze de investering waard is.

En laat dat nu juist de twee reddingsboeien zijn die de hervormers in Kiev nodig hebben om het land te redden. Uitrusting voor hun leger, want wie wil investeren in een land onder voortdurende dreiging van wapengeweld? Inkomsten, want hoe kan ze anders haar economische hervormingen doorvoeren?

Delen

'De strijd om de Europese waarden en mededogen wordt niet enkel op de Middellandse Zee gevoerd, maar ook in de Europese achtertuin.'

De Oekraïense leiders hebben de laatste weken en maanden grote bereidheid getoond om de negatieve spiraal van corruptie en oligarchie te doorbreken in ruil voor een fractie van het bedrag dat we de afgelopen jaren in de bodemloze Griekse put stortten. De poorten van Europa staan in brand, van Libië tot Oekraïne. Laat ons daarom de Oekraïense regering de hand reiken.

De strijd om de Europese waarden en mededogen wordt niet enkel op de Middellandse Zee gevoerd, maar ook in de Europese achtertuin.

Lees meer over:

Onze partners