China versoepelt éénkindpolitiek

15/11/13 om 14:34 - Bijgewerkt om 14:49

China versoepelt zijn eenkindbeleid. Koppels mogen voortaan twee kinderen krijgen als minstens een van de ouders een enig kind is.

China versoepelt éénkindpolitiek

© ImageGlobe

Dat heeft de regerende Communistische Partij beslist, meldt het staatspersagentschap Xinhua. 'Het geboortebeleid wordt verder aangepast en verbeterd met het oog op een evenwichtige ontwikkeling van de Chinese bevolking op lange termijn,' aldus de officiële mededeling.

De regering in Peking hoopt met de maatregel een antwoord te bieden op de toenemende vergrijzing van de bevolking.

Een of twee

China voerde het geboortebeperkingsbeleid in aan het einde van de jaren 1970 om de snelle bevolkingsexpansie tegen te gaan. Aanvankelijk was de regel dat koppels maar één kind mochten krijgen, met uitzondering van ethnische minderheden. Zij mogen twee kinderen krijgen.

Sinds vorige versoepelingen mogen ook boeren op het platteland twee kinderen krijgen op voorwaarde dat hun eerste een meisje is, en in sommige steden koppels op voorwaarde dat beide ouders enig kind zijn. Nu worden de regels dus nog verder versoepeld.

Mensenrechtenorganisaties klagen al langer aan dat door de wet sommige vrouwen worden gedwongen tot abortus.

Hervormingen

De Communistische Partij plant nog andere hervormingen, waaronder de afschaffing van het systeem van heropvoeding door arbeid in strafkampen. Tot op heden kan elke dissident of misdadiger daartoe zonder proces veroordeeld worden voor maximaal vier jaar.

Daarnaast wil Peking in 'verschillende fases' het aantal misdaden verminderen waarop de doodstraf staat.

Lees meer over:

Onze partners