Chemische wapens, martelingen en verkrachting: getuigenissen over het Syrische horrorregime van Assad

18/08/15 om 11:40 - Bijgewerkt om 11:40

De wreedheden van het regime van de Syrische president Bashar al-Assad worden overschaduwd door de terreurgroep IS. Het Duitse Bild-am-Sonntag sprak met vier Syrische overlopers die getuigen over de horrortaferelen die het regime van Assad pleegt.

Chemische wapens, martelingen en verkrachting: getuigenissen over het Syrische horrorregime van Assad

© REUTERS

Een dokter, een patholoog, een rechter en het voormalige hoofd van een onderzoekscentrum voor chemische wapens, spraken met het Duitse Bild-am-Sonntag over de wreedheden die voor hun ogen gepleegd werden en hun frustratie over het gebrek aan aandacht van de internationale gemeenschap.

Drie jaar na de befaamde 'rode lijn'-speech van de Amerikaanse president Barack Obama, ligt Syrië aan diggelen. Er worden nog iedere week oorlogsmisdaden begaan: clusterbommen worden aanhoudelijk gedropt op scholen, wijken en supermarkten.

Een uur lang getuigd in Den Haag

De 44-jarige Mohamad F. was lijkschouwer aan het universitair ziekenhuis van Aleppo, tot hij probeerde te vluchten en gearresteerd werd wegens 'terreurdreiging'. Zijn achterwerk en benen staan vol met brandwonden. Hij werd gemarteld met eletroshocks aan zijn genitaliën. 'Ik heb geleden, maar dat is niets vergeleken met de pijn die andere gevangenen doorstaan hebben. Ik heb agenten gezien die vrouwen en kinderen verkrachtten voor de ogen van andere gevangenen.'

Abed Tawad Shahrour, 50, was de hoofdpatholoog. Hij vertelde hoe hij herhaaldelijk bewijs van het gebruik van chemische wapens door het regime van Assad gezien en vastgelegd had. Hij zei dat hij een uur lang getuigd had voor het Internationaal Strafhof in Den Haag en verbaasd was dat er nu niets gebeurt om tussen te komen.

'Tijdens mijn studies, las ik over wat er gebeurd was tijdens W.O. II. Ik had nooit kunnen denken dat ik ooit iets soortgelijk zou moeten vastleggen in mijn werk. Ik had me niet kunnen inbeelden dat iets zoals dit opnieuw zou gebeuren in de wereld.'

'Assad heeft nog steeds de helft van zijn voorraad zenuwgas'

'De VN wilde weten of er gifgas gebruikt was. Natuurlijk. Ik zag lichamen blauw worden, mensen met schuim aan hun mond die gestorven waren in angst, om dat ze gestikt zijn. Ik heb meer dan 3.000 slachtoffers van koelbloedige moorden gezien,' aldus Shahrour.

Bild sprak ook met een rechter die het bevel had gekregen dat opstandelingen - ook kinderen - opgesloten moeten worden en dat 'de beschuldiging altijd terrorisme moet zijn'.

Brigadier-Generaal Zaher al-Saket, het voormalige hoofd van het onderzoekscentrum voor chemische wapens van de vijfde divisie van het Syrische leger, vertelde de krant dat enkel Assad de autoriteit heeft om chemische aanvallen goed te keuren. En dat hij nog steeds de helft van zijn voorraad zenuwgas heeft. 'Voor ik vluchtte, op 11 maart 2013, heb ik persoonlijk drie aanvallen met chemische wapens moeten uitvoeren. Ik wilde geen bloed aan mijn handen, dus ik vulde de containers met water en javel in plaats van de dodelijke chemicaliën. Voor zover ik weet, blijft het regime chlorine gas en chloroacetophenone gebruiken.'

VN: 'Enkel Assad kan chlorinegas gebruikt hebben'

Op 6 maart 2015 heeft de VN een resolutie aangenomen, nummer 2209. Die verbiedt het gebruik van chlorinegas als een chemisch wapen. Samantha Power, een Amerikaanse ambassadrice van de VN zei: 'Enkel het regime van Assad, zou chlorinegas opgeslagen kunnen hebben om het te gebruiken als een chemisch wapen en het moet verantwoordelijk gehouden worden voor het schenden van het internationaal recht.'

Ondanks die uitspraak, heeft de VN begin augustus besloten om een team van experten samen te stellen, die de verantwoordelijken van de gifgasaanvallen moeten identificeren. (Bild-am-Sonntag/NSK)

Lees meer over:

Onze partners