Vrije Tribune

Charlton-fans: ‘Wij snakken naar de dag dat Duchâtelet onze club verkoopt’

Vrije Tribune Hier geven we een forum aan organisaties, columnisten en gastbloggers

Een interview met CEO Katrien Meire, dat op 27 september in Knack verscheen, veroorzaakt beroering bij de fans van Charlton Athletic. Charlton, een Engelse derdeklasser, is een van de clubs uit het netwerk van Roland Duchâtelet, die de jonge advocate Katrien Meire naar Londen afvaardigde. ‘De fans van Charlton willen duidelijk stellen dat wij noch anti-vrouw noch anti-België zijn.’

Bij Charlton vind je geen hooligans. Onze fanbase bestaat uit een mix van sociale klassen, achtergronden en leeftijden, zoals de inwoners van Sint-Truiden in de lente hebben gezien toen 200 à 300 supporters een vreedzame protestmars hielden in de stad.

Wat ons bindt, is de passie voor onze club. We noemen het ‘onze club’ omdat het zo’n belangrijk deel van ons leven is – een traditie doorgegeven van generatie op generatie.

Katrien Meire zegt in het interview met Knack dat ze ‘jongere fans wil aantrekken’ en dat er daarom het een en ander moet veranderen. Er bestaat een simpelere manier: creëer een atmosfeer die de huidige fans aanmoedigt om hun kinderen en kleinkinderen mee te nemen!

In plaats daarvan liet Meire een YouTube-video draaien van een jong stel dat schijnbaar seks had in de middencirkel van ons stadion – een pijnlijke reclamestunt, die uiteindelijk verboden werd door de reclamewaakhond.

Toen Roland Duchâtelet haar in januari 2014 aanstelde, werd Meire warm onthaald op onze club. Charlton heeft altijd geijverd voor gelijkheid, zowel in ras, geslacht als seksualiteit. Onze community-infrastructuur werd bekroond. Onze sportieve successen waren gestoeld op een nauwe samenwerking tussen supporters en bestuur.

In plaats van die geschiedenis te eren, verklaarde Meire dat het haar niets kon schelen: ‘Roland doet de dingen op zijn manier en fans moeten dat maar accepteren.’

We zijn bijna vier jaar verder en Meire blijft de supporters negeren. Sinds twee jaar is het protest massaal: het geduld is op. We benadrukken met klem dat hierbij geen rol speelt dat zij vrouw is of dat mevrouw Meire jong is. Haar Belgische nationaliteit is geen issue en we geven Meire allerminst ‘de schuld van de Brexit’: 60 procent van de Londenaars stemden net om in de EU te blijven. Het enige waar wij protest tegen aantekenen is haar gebrek aan bekwaamheid om Charlton Athletic Football Club op een professionele en succesvolle manier te runnen.

Ze heeft ons respect en vertrouwen om vele redenen verloren. Ze stelde een reeks van onervaren coaches aan, en tekende tal van spelers die het niveau niet aankonden of ongeschikt waren, wat er rechtstreeks toe leidde dat de club degradeerde. Het aantal abonnees is gedaald van 10.000 naar ongeveer 6.000: velen keren niet terug totdat Duchâtelet de club weer verkoopt. Onder zijn beleid ontstond een angstwekkende schuldenput van over de 50 miljoen pond. De fans bang vrezen voor de toekomst van hun club.

Meire gaat los om met de waarheid. In tegenstelling tot wat ze beweert, waren er geen gezangen van haar naam vergezeld van ’the C-word’ bij de laatste wedstrijd van het seizoen dat Charlton degradeerde. Dit is gewoon niet gebeurd. Wel ontvouwden fans een groot spandoek met het woord ‘Liar’ boven haar hoofd: een actie die door het hele stadion werd toegejuicht. Eerder beweerde ze trouwens dat ‘slechts 2 procent’ het beleid bekritiseert, in dit interview lijkt ze op te scheppen dat alle supporters zich tegen haar keren.

We snakken naar de dag dat Roland Duchâtelet onze voetbalclub verkoopt, dat Meire vertrekt en we weer kunnen uitkijken naar een positieve toekomst. Het maakt ons echt niet uit of de nieuwe eigenaars uit Australië, België, China, Londen of Lissabon komen – zolang ze maar bereid zijn om de identiteit van Charlton Athletic Football Club te omarmen, en ons niet achter onze rug uitlachen.

Heather McKinlay, vrouwelijke Charlton-fan sinds veertig jaar en verkozen bestuurslid van Charlton Athletic Supporters’ Trust.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content