Charlotte: man komt om tijdens manifestatie tegen politiegeweld

22/09/16 om 05:21 - Bijgewerkt om 10:59

Voor de tweede nacht op rij werd in de Amerikaanse stad Charlotte geprotesteerd tegen politiegeweld. Een manifestant werd doodgeschoten.

Charlotte: man komt om tijdens manifestatie tegen politiegeweld

Vrouwen kijken naar een agent tijdens de demonstratie © REUTERS

De gemoederen in Charlotte, North Carolina, raakten verhit nadat een zwarte man, Keith Lamont Scott, door een zwarte agent werd doodgeschoten. Volgens familie en kennissen las Scott in zijn auto een boek in afwachting dat zijn kind van school kwam. Maar de politie, die een andere persoon zocht, wilde hem controleren. Scott zou gedreigd hebben met een pistool, niet geluisterd hebben naar politie-instrucites, en hij werd neergeschoten. Volgens zijn zus had hij geen wapen en kan het alleen een boek geweest zijn dat de politie als een wapen heeft beschouwd. De politiecommissaris stelde tijdens een persconferentie dat er een wapen is gevonden, en geen boek.

Dat gebeurde dinsdagnamiddag, en dinsdagavond werd uitgebreid gemanifesteerd in de stad. Er werden vernielingen aangebracht. Er werd geplunderd.

Man in burger

Ook woensdagavond werd gemanifesteerd. Betogers probeerden in het Ritz-Carlton hotel te komen, en op dat moment werd een van de manifestanten doodgeschoten. De schutter was, volgens een aanwezige journalist, in burger gekleed. Verdere uitleg is er voorlopig niet.

De rellen in Charlotte volgen na een week waarin 3 zwarten omkwamen bij politiegeweld.

In Tulsa, Oklahoma, werd een man doodgeschoten die volgens politiebeelden ongewapend was en zijn armen in de lucht had. Elders werd een jongeman met luchtpistool gedood.

Volgens The Washington Post zijn dit jaar 702 mensen in de VS door de politie doodgeschoten, 163 van hen zijn zwarten.

(RR)

Onze partners