Ludo Bekkers

Centre Pompidou zet baken uit in Spanje

Ludo Bekkers Kunst- en fotografierecensent

Het Centre Beaubourg of Centre Pompidou, genaamd naar de Franse president die er het initiatief toe nam, bezit de rijkste collectie hedendaagse kunst in Frankrijk, bestaat nu zowat dertig jaar en is een must voor wie, als kunstliefhebber, Parijs bezoekt.

Het excentrieke gebouw van het architectenteam Richard Rogers en Renzo Piano, met zijn uitwendige buizenstructuur, werd een landmark in de stad dateert van 1977 maar heeft al heel wat renovaties achter de rug. De collectie groeide ondertussen zienderogen aan zowel met klassieken uit de moderne kunstgeschiedenis als met gedurfde avant-garde werken. Resultaat, het museum zit eivol en slechts een deel van de collectie kan permanent getoond worden. Daar moest wat aan gedaan worden en de overheid besliste enkele jaren geleden om ook de regio’s te laten deelnemen aan de rijkdom van het museum. Er werd een systeem uitgekiend waarbij een bepaalde stad partner kon worden van Beaubourg, een geschikt gebouw zou oprichten en een (klein) deel van de nationale verzameling in bruikleen zo ontvangen. Dat gebeurde eerst in 2010 in Metz, de prefectuur van het Moezel departement waar zich trouwens al een Musée des Beaux-Arts bevond met een vrij rijke collectie oude meesters met werken van o.a. Corot, Delacroix, Gustave Moreau, François Clouet, Lucas Cranach, Rembrandt, Murillo. Er werd een internationale wedstrijd uitgeschreven die gewonnen werd door het bureau van de Japanner Shigeru Ban, de Fransman Jean de Gastinnes en de in de V.S. opgeleide Brit Philip Gumuchdian. Hun gebouw is een voorbeeld van hedendaagse museumarchitectuur en trok intussen vele duizenden bezoekers uit de streek en daarbuiten. Een volgende étappe was Lens in Noord-Frankrijk. Daar werd een Pompidou bijhuis geopend in 2012, bijna gelijktijdig met een regionale aftakking van het Louvre. Beide nieuwe musea, oude en actuele kunst, kenden tot nu toe een overweldigend succes en brachten ook deze wat verkommerde regio opnieuw op de artistieke landkaart.

Maar nu gaat het Centre Pompidou naar Spanje waar binnenkort voor vijf jaar een ander bijhuis zal worden geopend. Het wordt dus een tijdelijk evenement in Andalousië, aan de toeristische Costa del Sol, in Malaga. Een stad met 560.000 inwoners, de vijfde grootste in Spanje en kandidaat voor de Europese Cultuurstad 2016. Malaga bezit niet alleen een universiteit maar ook een Picasso Museum (de kunstenaar werd er geboren), een Museum voor Moderne Kunst en een Carmen Thyssen museum met werken uit de befaamde Thyssen verzameling. Het Centre Pompidou Malaga zal worden gehuisvest in een hedendaags gebouw, El Cubo, een transparante kubus in het havengebied op de kade voor plezierboten. Het dateert al van 2013 maar had nog geen vaste bestemming alhoewel het stadsbestuur. wel de bedoeling had om er een cultuureel centrum van te maken. Alles wordt er nu echter aan gedaan door het stadsbestuur, financieel en logistiek, om het nieuwe “cadeau-museum” te ontvangen.

Alain Seban, voorzitter van het Centre Pompidou in Parijs, ontwikkelde destijds een project om een deel van de collectie te laten reizen in een mobiel museum bestaande uit doorzichtige brandkasten waarin meesterwerken van moderne kunst op verscheidene plaatsen zouden getoond worden. Zo werden, sedert 2012, zes locaties aangedaan waar 250.000 bezoekers op af kwamen. Maar de kosten voor verzekering en transport liepen uiteindelijk zo hoog op dat het project begraven werd. Maar het idee om een stap naar Malaga te zetten kwam Seban dan ook goed uit. Hij krijgt zowat 6.000 vierkante meter op twee niveaus ter beschikking voor een permanente presentatie van 90 werken uit de Parijse collectie van 100.000 artefacten. De presentatie zal, zoals in het moederhuis, om de twee jaar hernieuwd worden. De keuze van de werken is toevertrouwd aan Brigitte Léal, hoofdconservator in het Parijse Centre en kent Malaga omdat ze er in 2010 een overzichtstentoonstelling van Franz Kupka organiseerde. De eerste expositie in het nieuwe bijhuis zal gaan over het portret met de voorlopige titel “Metamorfosen” verdeeld over vijf episodes met zowel klassieke, moderne als hedendaagse voorbeelden. Picasso zal er zijn en Frida Kahlo, Francis Bacon en het bekende gladde hoofd van een slapende vrouw van de beeldhouwer Brancusi.

Volgens de directeur van Beaubourg zal het niet bij Malaga blijven maar eerst wil hij bekijken of het daar een succes wordt.

‘El Cubo’, Malaga, opening lente 2015.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content