'Burgeroorlog in Oekraïne'

14/04/14 om 06:19 - Bijgewerkt om 06:37

Oekraïne komt terecht in een burgerloorlog. Dat zegt de afgezette president Viktor Janoekovitsj. De spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad over de toestand in Oekraïne heeft niets opgeleverd.

'Burgeroorlog in Oekraïne'

Samantha Power © REUTERS

Volgens de afgezette Oekraïense president Viktor Janoekovitsj raakt Oekraïne in een burgeroorlog verzeild. Dat melden de Russische persbureaus.

"Er is bloed gevloeid. Ons land bevindt zich voortaan in een nieuwe situatie: het begint een burgeroorlog in te gaan", zo verklaarde hij.

Janoekovitsj beschuldigde bovendien de VS ervan rechtstreeks betrokken te zijn bij de onlusten die momenteel plaatsvinden in het oosten van Oekraïne. "Ik wens met betrekking tot de recente gebeurtenissen melding te maken van de directe betrokkenheid van de Verenigde Staten, die zich niet enkel mengen in hetgeen er gebeurt in het land, maar die ook aangeven hoe en wat er moet gebeuren", aldus het gewezen staatshoofd.

Janoekovitsj werd in februari als gevolg van aanhoudende protesten van de macht werd verdreven in Oekraïne. Sindsdien verblijft hij in de Zuid-Russische stad Rostov aan de Don.

Dovemansgesprek

De spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad over de toestand in Oekraïne heeft intussen niets opgeleverd. De dialoog tussen Rusland en het westen draait alweer uit op een dovemansgesprek.

De veiligheidsraad van de Verenigde Naties was in spoedzitting bijeengekomen naar aanleiding van de onrust in het oosten van Oekraïne. Rusland had om de vergadering gevraagd nadat de Russische interim-president Aleksander Toertsjinov een "grootschalige antiterreuroperatie" had aangekondigd tegen gewapende pro-Russische groeperingen in het oosten van het land.

De Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Vitali Tsjoerkin, verklaarde "zeer bezorgd" te zijn over een verdere escalatie van het conflict. Hij vroeg aan de westerse landen, in de eerst plaats aan de VS, om druk uit te oefenen op Oekraïne opdat het land "zou stoppen met het gebruik van geweld tegen het Oekraïense volk en een echte dialoog zou opstarten". "Het is het westen dat zal bepalen of een burgeroorlog in Oekraïne vermeden kan worden", aldus nog Tsjoerkin.

Propaganda

Zijn Amerikaanse ambtgenoot Samantha Power stelde dan weer "de Russische desinformatie en propaganda" aan de kaak. Ze beschuldigde Moskou van "het creëren en orchestreren van instabiliteit". De recente gebeurtenissen in het oosten van Oekraïne zijn volgens haar "een getrouwe kopie van de tactieken die door de Russische troepen gebruikt werden bij het begin van de crisis op de Krim", zo klonk het. "We weten wie hier achter zit: alleen Rusland is in staat tot een dergelijke actie in deze regio."

De Franse ambassadeur Gérard Araud hoopt dat een bijeenkomst met Rusland, Oekraïne, de VS en de Europese Unie op 17 april in Genève een oplossing kan brengen. Het is al de tiende zitting van de VN-Veiligheidsraad sinds het begin van de crisis in Oekraïne. Ook de vorige bijeenkomsten hebben geen concrete resultaten opgeleverd. (Belga/EE)

Onze partners