Brusselse rabbijn tot EU-lidstaten: 'laat joodse gemeenschap zich bewapenen'

16/01/15 om 15:47 - Bijgewerkt om 16:26

De Brusselse rabbijn Menachem Margolin, een prominente joodse leider, heeft in een brief aan alle overheden van de Europese Unie gevraagd de wapenwetgeving zo aan te passen dat joden een speciale vergunning krijgen om zich te bewapenen.

Brusselse rabbijn tot EU-lidstaten: 'laat joodse gemeenschap zich bewapenen'

Rabbijn Menachem Margolin, bij het Joods Museum van Brussel. © BELGA

In een persbericht liet het Coördinatiecomité van de Joodse Organisaties van België (CCJOB) volgens Belga verstaan dat het zich 'distantieert van de even onverantwoordelijke als belachelijke uitspraken van rabbijn Menachem Margolin, voorzitter van de European Jewish Association (EJA)'. 'Die organisatie is absoluut niet representatief voor de Joodse gemeenschap in België', klinkt het. De uitspraken van Margolin zouden enkel gerechtvaardigd kunnen worden 'door paniek en ontwetendheid'. De CCJOB herinnert eraan dat het in een rechtsstaat de taak is van de overheid - waarmee het comité nauw samenwerkt - om de veiligheid van de burgers te verzekeren.

In een brief aan de ministeries van Binnenlandse Zaken van alle lidstaten van de Europese Unie, roept de Brusselse rabbijn Menachem Margolin op om de wapenwetgeving voor de joodse gemeenschap aan te passen:

'We vragen dat de wapenwetgeving wordt herzien met onmiddellijke ingang om mensen binnen de joodse gemeenschappen en instellingen toe te laten wapens te bezitten voor de essentiële bescherming van hun gemeenschappen. Ook moeten ze de nodige training kunnen ontvangen om hun leden tegen mogelijke terreuraanslagen te beschermen', zo staat te lezen op de website van de European Jewish Association (EJA) - de grootste federatie van joodse organisaties en gemeenschappen in Europa - waarvan Margolin voorzitter is. De man is daarnaast directeur-generaal van de Rabbinical Centre of Europe (RCE) en zo een prominente joodse leider.

In een gesprek met Newsweek voegde de rabbijn eraan toe, dat 'zo veel mogelijk mensen binnen de joodse gemeenschap' wapens moeten kunnen dragen.

'Antisemitisme herkennen'

Aanleiding van de oproep zijn de recente aanslagen in Parijs en een toename van antisemitisme doorheen Europa. 'Hoog tijd om actie te ondernemen', zo vindt Margolin volgens de EJA.

Vier joodse mannen kwamen om bij de gijzeling door Amedy Coulibaly in een koosjere supermarkt bij de Porte Vincennes in Parijs. Coulibaly koos de zaak uit 'omdat die joods was', zo verklaarde hij nog in een gesprek met de Franse televisiezender BFM TV, op de dag van zijn dood.

'We moeten de signalen van antisemitisme, racisme en onverdraagzaamheid herkennen die Europa en onze Europese idealen alweer bedreigen', aldus Margolin op de website. Daarmee benadrukte hij nogmaals de dreiging van Europese jihadisten die - net als de terroristen Said en Chérif Kouachi verantwoordelijk voor de aanslagen op satirisch weekblad Charlie Hebdo - terugkeren uit het Midden-Oosten.

Beveiliging scholen

Het recht om een wapen te dragen, kan volgens de rabbijn de joodse gemeenschap het nodige veiligheidsgevoel bieden, dat 'zo pijnlijk ontbreekt in Europa'. 'Momenteel voelen joden zich niet veilig', zei hij luidens de EJA. 'We worden dagelijks bedreigd, mensen zijn bang om in de synagoge te gaan, mensen zijn bang om naar joodse scholen te gaan.'

Na de antiterreuractie in België, besloten de belangrijkste joodse scholen in Brussel en Antwerpen al uit veiligheidsoverwegingen de lessen vrijdag op te schorten.

'De beste oplossing is om bij elke joodse instelling 24 uur per dag minstens twee agenten te hebben', vindt Margolin. Na de aanslagen in Parijs, mobiliseerde Frankrijk zo'n 5.000 veiligheidsagenten om de joodse scholen te beschermen tegen mogelijke toekomstige aanslagen. Maar, zo vinden vele joden volgens Israel National News, die maatregel is ontoereikend in het dagelijkse leven.

'Gewoon geweer volstaat'

'Tot de politie extra inspanningen doet op vlak van beveiliging, moeten we ons op een andere manier veilig kunnen voelen', stelt Margolin. Hij waarschuwde echter dat joden zich nu niet illegaal moeten gaan bewapenen. Hoewel de EU burgers met een vergunning reeds toestaat een wapen te dragen, ligt de specifieke wapenwetgeving in handen van de individuele lidstaten. 'Het is de taak van de overheden om ervoor te zorgen dat de joodse gemeenschap zich volgens de wet kan bewapenen', aldus Margolin.

'Een gewoon geweer zou volstaan', verklaarde hij nog volgens de EJA. 'Ik heb het hier niet over tanks of zware wapens. De bedoeling is gewoon dat iedereen iets op zak kan hebben.'

De rabbijn voegde eraan toe dat alle wapens geregistreerd zouden moeten worden. 'We zouden onder het toezicht van de autoriteiten staan. Het zou volledig gecontroleerd worden in de meest professionele zin.' In het interview met Newsweek besloot hij nog verschillende vergaderingen te organiseren om de plannen de komende weken te bespreken.

'Migratie joden naar Israël is geen oplossing'

Voorts uitte Margolin kritiek op de uitspraken van Israëlisch premier Benjamin Netanyahu. Die stelde in een reactie op de aanslagen in Parijs namelijk dat alle Franse joden 'naar huis' in Israël mochten keren. 'Zulke zaken maken het voor Europese joden nog moeilijker om veilig te leven', vindt de rabbijn. 'De Israëlische overheid mag mensen niet doen panikeren. Immigratie is niet de oplossing voor de terreur.'

'Telkens er iets ergs gebeurt, denken meer mensen aan immigratie, maar joden leven nu al meer dan 2.000 jaar in Europa', vervolgde hij. 'Voor velen is Europa hun thuis. Zeggen dat er geen andere oplossing is behalve Europa te verlaten en naar Israël te verhuizen, is zeggen dat de regering gefaald heeft.'

Onze partners