Britse radicale prediker Anjem Choudary aangeklaagd wegens steun aan IS

05/08/15 om 15:10 - Bijgewerkt om 15:10

De Britse radicale prediker Anjem Choudary, het gezicht van Sharia4UK, wordt aangeklaagd wegens het aanmoedigen tot steun aan de Islamitische Staat. Bij ons is Choudary onder andere bekend van zijn omstreden passage in het VRT-duidingsprogramma Terzake in augustus vorig jaar.

Britse radicale prediker Anjem Choudary aangeklaagd wegens steun aan IS

Anjem Choudary © Reuters

Het nieuws is door Scotland Yard bekendgemaakt, melden de Britse media.

De 48-jarige Anjem Choudary moet voor de rechter verschijnen op beschuldiging van het 'uitnodigen tot steun aan een in het VK verboden organisatie', namelijk de Islamitische Staat. Dat zou zijn gebeurd in teksten die online werden gepubliceerd tussen 29 juni vorig jaar en 6 maart dit jaar. Samen met Choudary wordt ook Mohammed Rahman (31) aangeklaagd.

Choudary is bij ons vooral bekend als het gezicht van Sharia4UK. Vanuit die positie stuurde hij ook andere Sharia4-vestigingen aan, zoals die in België met de intussen veroordeelde Fouad Belkacem. In 2012 riep Choudary vanuit Londen via sms op tot 'gepaste acties' tegen de arrestatie van een Molenbeekse vrouw in Niqab.

In augustus vorig jaar kwam hij in het VRT-duidingsprogramma Terzake aan het woord over de IS. Zijn passage wekte verbazing en kritiek op, omdat er amper tegengewicht zou geboden zijn tegen zijn statements. Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open VLD) werd daar achteraf over geïnterpelleerd in de Commissie Media. (KVDA)

Lees meer over:

Onze partners