Britse premier: 'Jihadi's mogen niet meer terugkeren - paspoort wordt ingetrokken'

14/11/14 om 04:28 - Bijgewerkt om 04:36

De Britse premier David Cameron kondigt aan dat Britse jihadstrijders binnenkort niet zomaar zullen kunnen terugkeren naar hun land. Hun paspoorten zullen worden ingetrokken en ze zullen kunnen kiezen. Ofwel wegblijven uit hun land, ofwel zich onderwerpen aan justitie en langdurige observatie.

Britse premier: 'Jihadi's mogen niet meer terugkeren - paspoort wordt ingetrokken'

David Cameron, de Britse premier © Reuters

David Cameron kondigde dat aan voor het Australische parlement in Canberra, waar hij verblijft in het kader van de top van de G20.

De nieuwe wet zou er snel komen.

Er komt een lijst met verdachten, van wie het paspoort wordt ingegetrokken. De verdachten hebben de keus: ofwel wegblijven, ofwel zich melden bij de Britse autoriteiten, en zich onderwerpen aan juridische vervolging of langdurige (tot 2 jaar) observatie.

Die lijst wordt ook doorgespeeld naar luchtvaartmaatschappijen. Maatschappijen die toch verdachten van de lijst naar Groot-Brittannië terugbrengen zullen worden beboet of bij erge overtredingen hun landingsrechten in Groot-Brittannië verspelen, aldus Cameron.

In Groot-Brittannië zelf werd gemengd op de boodschap van de premier gereageerd. Volgens leden van de Labouroppositie is het niet duidelijk of de voorgestelde maatregelen niet in strijd zijn met basisrechten.

Ideologie

Cameron zei voor het Australische parlement nog dat er op twee niveaus zal gehandeld worden. Eerst via de wetgeving, met onder meer het intrekken van de paspoorten. En daarnaast zal men ook de ideeën van jihadi's bekampen. Want, zo argumenteerde hij, er is armoede en uitsluiting in onze samenlevingen, al doen we onze best om die tot een minimum te herleiden. Maar Australië en Groot-Brittannië "zijn allebei succesrijke multiculturele samenlevingen die talloze kansen bieden". En de armoede en uitsluiting is niet wat de jihadi's motiveert, en evenmin de buitenlandse politiek. Wat hen drijft, zo zei Cameron, is het "extremistische verhaal".

Hoe dat bestreden zal worden, legde hij niet uit.

(RR)

Lees meer over:

Onze partners